5 tips för att undvika skuldfällor – Smslånefällan

Skuldfälla

För många som hamnar i en nödsituation och inte har besparingar eller någon att vända sig till har snabba sms lån blivit den enkla vägen för att tillfälligt skjuta problemen framför oss tills nästa utbetalning av lön eller annan inkomst.

Om lånet betalas tillbaks i tid och den höga kostnaden fungerar som en väckarklocka för att skära ned på utgifter och bygga upp ett litet sparkapital för oförutsedda händelser behöver det dock inte utveckla sig till ett problem.

Innehåll

Tyvärr är det långt ifrån alla om drar lärdom av och försöker undvika att situationen upprepas genom att få ordning på sin ekonomi. I stället slår fällan igen och de hamnar i en ond och växande cirkel av nya lån och allt högre avgifter och är snart helt överbelånad.

Ganska snart har det lilla lånet som skulle avhjälpa en liten knipa förvandlats till huvudproblemet med kostnader som snart blivit omöjliga att hantera. Det finns dock goda möjligheter att ta bli fri från skuld och ta sig ur skuldfällan.

Att ta sig ur en till synes hopplös situation med lån som samlats på hög är en smärtsam process. Men när det är över, hur bra tror du inte det kommer att kännas när din lön blir din egen igen. Första steget mot friheten är att räkna ut vad du är skyldig för att sedan praktiskt och metodiskt börja betala tillbaks skulderna.

Steg 1: Lista vad du är skyldig

Lista skulder

Gör en lista på alla företag du har tagit lån av. Inkludera den information du har: deras hemsida eller kontaktinformation, hur mycket det ursprungliga lånet var på, hur mycket du har betalat samt hur illa det ser ut. Är det påminnelser, inkasso eller rent av hot om inkasso?

Om du tagit flera lån försök räkna ihop hur mycket avgifter du betalat. Det kan vara bra att ha den siffran vid samtal med långivarens kundtjänst. Om du har skött dina lån tidigare men nyligen fått problem kan du ha ett bra läge att få en bra uppgörelse överenskommelse.

Gör en lista med alla långivare rangordnat efter hur akut eller försenade lånen är. Sedan är det dags att se vad det går att göra åt saken. I denna artikel tar vi bland annat upp flera alternativ för att hantera långivare.

Kontakta långivaren och förklara situationen som det är. Inga företag vill ha olyckliga kunder och även om villkoren kan tyckas hårda och inte lämna något utrymme är det först och främst för att kunden ska tänka till innan denne tar ett lån. När det blir problem ligger det i allas intresse att hitta en lösning.

Om du inte dragit på dig någon betalningsanmärkning kan det vara en bra idé att ta ett större lån hos en vanlig bank och betala av alla dyra små krediter. Ett kreditkort kan också vara ett alternativ. Vissa företag gör ingen kreditundersökning på krediter på mindre belopp.

Men att betala av lånen är bara halva striden. Att undvika lånefällan i framtiden är lika viktigt.

Steg 2. Titta på dina utgifter

Spendera pengar

Medan du arbetar med dina lån, börja titta på dina andra inkomster och utgifter. Det finns två saker du behöver få till stånd: få in tillräckligt med pengar för att betala av det som återstår av snabblånen när du har sänkt dem så mycket som möjligt och omorganisera ditt liv så att du sparar lite vid varje utbetalning för att börja bygga upp en katastroffond, så du inte behöver ta dyra lån i framtiden.

Frestelsen finns överallt. Det är alltid jobbigare att gå ner än upp i vikt. Men du kan göra det om du fortsätter att påminna dig själv om hur bra det kommer att kännas att få kontroll över din lön och dina pengar igen.

Gör en lista över de saker som du absolut måste betala för att leva: hyra, mat, försäkring, kostnaden för att ta sig till arbetet. Skillnaden mellan dessa utgifter och din inkomst är det utrymme du har att skära ned på. Kanske äta mindre, skära ned på dyrare mat, hitta någon att samåka med, se om du kan hitta billigare försäkring eller en billigare mobiltelefonplan.

Om du lever i en familj kommer alla att behöva hjälpa till, eftersom de kommer att behöva skära ner på alla onödiga utgifter och alltför och börja leta efter billigare eller gratis substitut för underhållning. Om du har andra lån till exempel från CSN ta kontakt med långivaren och be om uppskov. Förklara att du hamnat i en svår situation och behöver få lite tid för att reda ’upp den.

Finns det något kvar? Om så är fallet budgetera för små nöjen och diverse utgifter och se om det återstående beloppet kommer att täcka vad du tror att du måste betala varje månad och sätt upp ett mål att betala tillbaks på varje lån varje månad.

Steg 3 – Jobba mera

Kavla upp ärmarna

Om du inte får ihop det får du helt enkelt kavla upp ärmarna och se till att dra in mer pengar. Finns det något sätt du kan tjäna lite extra pengar? Eller har du en vän du kan låna pengar från, räntefritt, för en kort stund? Kan du skära ned på något större tillfälligt för ett par månader, som att sälja din bil och åka kollektivt eller flytta in med (eller själv hyra ut ett rum) för att minska levnadskostnader?

Titta även på andra vägar att få stöd. Om din inkomst är låg har du kanske rätt till bostadsbidrag eller rent av ekonomiskt bistånd från kommunen. Slå en signal till socialkontoret och kolla om det finns något bidrag du kan vara berättigad till.

Steg 4 – Skuldsanering

Nytt Kapitel

Du kanske har tänkt på det. Men om du har andra skulder också som är långt mer än dina tillgångar, och långt mer än du kan betala ränta på varje månad, kan skuldsanering vara det bästa alternativet. Det är inte roligt och det är en jobbig process men för många är det den enda realistiska utvägen. Vänd på bladet lev på existensminimum ett antal år och sedan kan du börja ett nytt kapitel i ditt liv och starta på nytt.

Steg 5 – Nödfallsfond

Nyckeln till att ta sig ur lånefällan är att ändra ditt förhållningssätt till din lön eller inkomst. Låtsas att en del av din lön inte är din. Men det lilla du tjänar finns det faktiskt alltid någon som klarar av att leva på mindre. Låtsas du är den personen. Efter att dina lån betalas av, eller även om du betalar på dem, ta detta belopp och spara det även om det bara är några hundra kronor.

Det kanske inte ser så mycket ut till att börja med men fortsätt bara att lägga på hög vid varje tillfälle och håll dig till din budget. Om en nödsituation inträffar kan du låna av dig själv helt utan ränta och avgifter istället för att ta ett dyrt sms lån. Kom ihåg att du endast får använda din hemliga fond för absoluta nödfall och sedan betala tillbaks till dig själv.

Nödfallsfond

Nyttiga länkar

Kronofogden: Skadeståndsansvar – skuldfälla för unga?

Ikanoblogg: Vägen ut ur skuldfällan

Taggar: ,