Bläckpatroner: Dåliga utskrifter

Här får du hjälp med att komma till rätta med dåliga utskrifter från bläckstråleskrivare. Innan felsökning påbörjas, kontrollera så att skrivarens patroner är korrekt installerade.

Bläckpatroner har oftast ett skyddande transporthölje. Om du har en Epson, Canon eller Brother skrivare, leta efter en gul tejp, sigill eller röd plastflik och ta bort den innan patronen placeras i skrivaren.

Om du har köpt kompatibelt skrivarbläck kan det ha levererats med en extra plastdetalj (adapter) som först måste monteras på patronen. Följ de medföljande instruktionerna och anslut adaptern till bläckpatronen.

ta_bort_skyddande_tejpProblem med dåliga utskrifter

Trots att det finns bläck i patronen kan utskrifterna bli svaga eller randiga. Det beror ofta på att skrivaren stått oanvänd.

Orsak och lösning på problem med dåliga utskrifter

Torkat skrivarhuvud

Om patronen inte är tom, är den vanligaste orsaken till svaga eller randiga utskrifter ett igensatt skrivarhuvud. Med tiden kan bläck samlas i skrivarhuvudet och blockera munstyckena. Följden blir att bläcket helt eller delvis hindras från att passera skrivarhuvudet. Försök först att använda skrivarens rengöringsprogram – om det inte hjälper måste skrivarhuvudet rengöras för hand. Så här gör du;

rengora_skrivarhuvudTa ett ark hushållspapper och vik det 2 eller 3 gånger för att öka tjockleken. Fukta pappret med lite destillerat vatten. En eller två sprayer från en sprayflaska bör räcka. Använd inte för mycket vatten, om pappershandduken är genomblöt får den ingen sugförmåga.

Det är viktigt att använda destillerat eller renat vatten eftersom vanligt kranvatten innehåller mineraler som ytterligare kan täppa till skrivarhuvudet.Torka skrivarhuvudet med pappershandduken under måttligt tryck.

Skrivarhuvudet ska se rent och blankt ut när du har rengjort det. Om det det kommer ut mycket bläck – använd en extra pappershandduk.Torka i en riktning och använda en ren del av fuktig pappershandduk för varje drag.

När du har rengjort skrivhuvudet, ta en ny pappershandduk, vik den igen och spraya lite ljummet vatten på den. Håll hushållspapper mot skrivarhuvudet med tummen i ungefär en halv minut.

 

Skrivaren känner inte igen patronen

Efter installation av en ny skrivarpatron eller vid användande av en befintlig patron får du ett meddelande om att skrivaren inte känner igen den patronen med uppmaning att installera en ny bläckpatron.

Metoder för att åtgärda problemet;

Rensa minnet

Prova först att koppla ur skrivaren (ta även ur strömkontakten) i 10 minuter. Rensa sedan skrivarens minne genom att hålla ned strömbrytaren i 30 sekunder (fungerar på de flesta modeller) och anslut skrivaren igen. Om detta inte fungerar – läs i manualen för instruktioner om att tömma skrivarens minne. Efter att minnet rensas kan nytt försök till synkronisering av de nya patronerna ske.

Rengör patronen

Remsan och kontakterna på en typisk bläckpatron är gjorda av koppar. Med tiden oxiderar kopparn och blockerar överföringen av strömmen. Även bläck och damm ackumuleras över tiden vilket försämrar kommunikationen med skrivaren. När detta inträffar kan skrivaren plötsligt inte längre identifiera bläckpatronen eller så blir utskrifterna dåliga.

Två metoder för att enkelt rengöra kontakterna på din patron;

suddgummiGnugga försiktigt de elektriska kontakterna med ett radergummi under måttligt tryck. Kopparoxidationen tas bort med radergummi och kontakterna får gyllene färg. Vara försiktig så att inte kanter och hörn slits upp. En repa kan skada kontakter och göra patronen värdelös. I vissa nyare HP-patroner finns ett ihåligt utrymme bakom elektriska remsan. Var noga med att inte punktera de elektriska förbindelserna genom att trycka för hårt över ihåliga utrymmen.

Efter detta, fukta en pappershandduk med rengöringssprit och gör kontakterna och ta bort eventuella spår från suddgummit. Använd inte vanlig alkohol för att rengöra skrivarhuvudet.

Integrerat skrivarhuvud

Ett skrivarhuvud består av en behållare för bläck, elektriska kontakter och ett skrivarhuvud.

Bläckbehållaren är den fysiska kroppen av patronen och innehåller en eller flera bläckindränkta svampar. Bläcket kommer på papper från huvudet genom hundratals munstycken. Kontakterna är anslutningar till skrivaren som används för att kommunicera med patronen och berätta vilka munstycken på skrivarhuvudet som ska aktiveras.

Smutsiga kontakter eller munstycken kan orsaka randiga utskrifter samt att kommunikationsproblem med skrivaren. Lösningen på båda dessa problem är att rengöra skrivarhuvudet och de elektriska kontakterna på bläckpatronen. Det är snabb och enkelt åtgärdat och kan hjälpa dig att spara pengar genom att återuppliva din patron istället för att köpa en ny. Det gör också att du kan spara tid, genom att eliminera onödig väntetid på en ny patron.

Andra lösningar

Problemet kan vara mjukvarurelaterat, prova att uppdatera drivrutinen.

Om din dator använder windows kan du läsa mer om felsökning och utskriftsproblem här;

http://support.microsoft.com/kb/870622/sv

 

Taggar: , ,