Bläckstråleskrivare – så fungerar den

2023-05-29

En bläckstråleskrivare producerar utskrifter genom extremt små bläckdroppar. Bläckdropparna är smalare än ett hårstrå och skickas ut på pappret med en mycket hög precision. Även laserskrivare är en typ av bläckskrivare. En lasertoner innehåller torrt bläck som hettas upp och i samverkan med statisk elektricitet bildas text och bilder.

Termisk bubbelteknik: Små resistorer skapar värme som förångar bläcket till bubblor. Den här tekniken används av bl.a. Canon och HP.

Piezoelectric: Patenterad teknik som används tillsammans med Epson bläckpatroner. Elektrisk laddning får en kristall att vibrera vilket pressar ut bläck ur munstycket.

Vad händer när man aktiverar skrivaren?

När du klickar på ”utskrift” skickas data från datorn till skrivaren. Skrivarens drivrutin översätter den begärda utskriften till ett format som skrivaren kan behandla. Därför är det viktigt att ha en aktuell och uppdaterad drivrutin.

Om skrivaren inte använts på ett tag körs en kort rengöringsrutin för att tillse att skrivarhuvudet inte är tilltäppt. Kontrollsystemet aktiverar sedan pappersmatningen och förbereder skrivaren för utskriften. Skrivarhuvudet flyttas till rätt position med hjälp av motorer.

En färgbläckskrivare behöver minst tre separata färger för att kunna återge en acceptabel färgskala. Det är Cyan (blå), Magenta (röd) och Gul bläck. Alla färger tillsammans bildar svart färg. Eftersom svart är den färg som används absolut mest (text) har till exempel en modern HP skrivare en hp bläckpatron  installerad med separat svart bläckpatron. Desto fler färgpatroner som används i stegen mellan grundfärgerna desto mer nyanserad färgskala kan framställas.

Avancerade färgbläckstråleskrivare har separata foto patroner. Vanligt är en extra uppsättning Cyan och Magenta i en ljusare variant. En del skrivare har även separata bläckbehållare för röd, grön, blå m.fl. färger.

Förutom skrivarens teknologi och bläckpatroner  har fotopapper en stor betydelse för utskriftskvaliteten. Bilden illustrerar hur bläckdroppen deformeras vid användning av det billiga lågkvalitetspappret (till höger).

Mer om hur bläckstråleskrivare fungerar

Kontakt

Integritetspolicy

Villkor

© 2003-23

lastoffer network