Rengöring av bläckpatroner

2024-04-25
Faktaruta: Rengöring av bläckpatroner

Rengöring av bläckpatroner innebär att ta bort torkat eller klumpigt bläck för att förhindra tilltäppning och säkerställa jämn bläckström.

Detta kan utföras med skrivarens inbyggda rengöringsfunktion eller manuellt med hjälp av varmt vatten eller särskilda rengöringslösningar för att bibehålla optimal utskriftskvalitet.

Rengora bläckpatron

Patroner.se

populärt val
Patroner.se
Billiga bläckpatroner - online sedan 1996
Erbjudande Bläck en krona
Trustilot betyg 4,5
Produkt för en krona Ja

Bäst rengöring av bläckpatroner

 1. Patroner.se : Rengöring av bläckpatroner
 2. InkClub : Rengöring av bläckpatroner
 3. Tonerlagret : Rengöring av bläckpatroner
 4. Office and Print : Rengöring av bläckpatroner
 5. Kjell & Co : Rengöring av bläckpatroner

InkClub

InkClub
Mer än bara bläck och toner
Erbjudande Bläckpatron en krona
Trustilot betyg 4,4
Produkt för en krona Ja

Tonerlagret

Tonerlagret
Toner och bläck till lagerpris
Erbjudande Låga priser
Trustilot betyg 3,3
Produkt för en krona Nej

Office and Print

Office and Print
Bra priser på produkter du använder
Erbjudande Fraktfritt över 1000 Kr
Trustilot betyg
Produkt för en krona Nej

Kjell & Co

Kjell & Co
Kunskap och tillbehör till hemelektronik
Erbjudande Fri frakt över 499 Kr
Trustilot betyg 3,4
Produkt för en krona Nej

Trustscore Erbjudande Frakt Sista beställning
InkClub Mer än bara bläck och toner 4,4 Bläckpatron en krona 49 kr 19:00
Patroner.se Billiga bläckpatroner - online sedan 1996 4,5 Bläck en krona 49 kr 16.00
Tonerlagret Toner och bläck till lagerpris 3,3 Låga priser 49 kr 16.00
Office and Print Bra priser på produkter du använder Fraktfritt över 1000 Kr 95 kr 13.00
Kjell & Co Kunskap och tillbehör till hemelektronik 3,4 Fri frakt över 499 Kr 49 kr 14:00
Förklaring: Rengöring av bläckpatroner

I den komplicerade världen av skrivarteknik är bläckpatronerna hjärtat i maskinen. Dessa små, ofta bortglömda komponenter, håller den färg som ger liv till våra digitala dokument när de överförs till papper. Men som med alla tekniska komponenter, kan även bläckpatroner stöta på problem.

Ett vanligt sådant problem är tilltäppning på grund av torkat eller klumpigt bläck, vilket kan leda till fläckig utskrift, ojämna linjer eller rentav fullständig blockering av bläckflödet.

Bibehåll skrivarens prestanda

Rengöring av bläckpatroner blir därför en viktig uppgift för den som önskar bibehålla en skrivares prestanda och förlänga dess livslängd. Med rätt skötsel och regelbunden rengöring kan du undvika de flesta av de problem som orsakas av tilltäppta patroner och säkerställa att varje utskrift är av högsta kvalitet.

Oavsett om du väljer att lita på din skrivares inbyggda rengöringsfunktioner eller föredrar manuella metoder, är det viktigt att förstå vikten av denna skötsel. Genom att investera lite tid i regelbunden rengöring kan du spara både tid och pengar på lång sikt, och njuta av fläckfria och klara utskrifter varje gång.

Metod för att rengöra en bläckpatron<

Bläckpatroner är dyra. Istället för att köpa nya vid minsta problem går det med några enkla metoder att få dom i gott skick igen.

Det är enkelt att rengöra ett smutsigt skrivhuvud. I de flesta fall räcker det med ljummet vatten och bomullspinnar. I de flesta fall är den enkelt att själv återställa ett skrivarhuvud.

Definitioner skrivarens komponenter

Skrivhuvud

Skrivhuvud: det här är den komponent i bläckstråleskrivaren som utsätts för mest slitage och därför i allmänhet orsakar mest problem. Skrivhuvudet är aktivt i alla utskrifter och är antingen fast monterat i skrivaren eller en integrerad del av bläckpatronen.

 

Rengöring bläckpatroner

Komplett uppsättning rengöringsmaterial (för svårare fall)

Fönsterputsmedel

Isopropanol

3-4 pappers hand dukar

Symaskinsolja

2-3 bomullspinnar

Rekommenderas; Handskar, liten krok eller penna.

Guide för att rengöra bläckpatroner

Börja processen med ljummet vatten. Repetera med rengöringsvätskor först om ingen effekt nås.Använd handskar om du har. Bläck är svårt att få bort.

Glöm inte att koppla ur skrivarens elförsörjning.

1. Innan du börjar processen med att rengöra patronen, ta reda på vilken typ av patron som har. De flesta HP bläckpatroner har skrivarhuvudet på patronen, men andra märken kan annorlunda konstruerade.

Titta i skrivaren för att se efter om den har ett stationärt skrivhuvud. Ta ut bläckpatronerna och kontrollera om skrivhuvudet är integrerat i patronen.

2. Fyll en mugg med ljummet filtrerat eller destillerat vatten, och doppa sedan i en bomullspinne. Torka runt munstycksplattan på bläckpatronen. Undvik att röra de kopparfärgade fälten eftersom de är mycket känsliga. Om pinnen blir för smutsig, använd en annan doppad i vatten tills det inte finns några tecken på skräp i området.

3. Ta ut patronen ur dess hållare. Dubbelvik en pappershandduk och fukta den ena sidan med ljummet vatten. Torka sedan botten av patronen på pappershandduken för att rengöra skrivhuvudet. Det är normalt att det kommer bläck ut ur patronen även efter att du tror att allt är rent (det är det som är hela poängen).

Om du har en patron med skrivhuvudet, håll den under varmt vatten i 10 sekunder. Låt bläckpatron torka några minuter innan du sätter tillbaka den i skrivaren.

Rengöring av skrivarhuvud

4. För att rengöra munstyckets skrivarhuvud placera patronen på arbetsytan med munstycket uppåt. Fukta bomullspinnen med destillerat vatten. Se till att pressa ut allt vatten och torka av munstyckets spets med pinnen.

5. Torka kassetten med en mjuk trasa. Vänta tills den är helt torr och installera sedan patronen på nytt. Om det inte fungerar, ta ut patronen igen. Fukta en bomullstuss med fönsterputsmedel och torka av skrivhuvudet. Torka med en mjuk trasa.

6. Sätt tillbaka bläckpatronen i skrivaren. Justera bläckpatronen till rätt position med din skrivares justeringsfunktion.

7. Om skrivarhuvudet är inuti skrivaren, kan du upprepa samma process som i steg 4. Det är viktigt att se till att du låter skrivhuvudet lufttorka, torka det med en bomullstuss före användning.

Det är viktigt att rengöra bläckpatroner som inte har använts en längre tid. Använd inte kranvatten eftersom orenheter kan skada patronen.

För att behålla din bläckstråleskrivare i bra skick och undvika ständig rengöring kan du köra några testsidor på skrivaren en gång i veckan för att de inte ska bli tilltäppta.

Här får du hjälp med att komma till rätta med dåliga utskrifter från bläckstråleskrivare. Innan felsökning påbörjas, kontrollera så att skrivarens patroner är korrekt installerade.

Bläckpatroner har oftast ett skyddande transporthölje. Om du har en Epson, Canon eller Brother skrivare, leta efter en gul tejp, sigill eller röd plastflik och ta bort den innan patronen placeras i skrivaren.

Om du har köpt kompatibelt skrivarbläck kan det ha levererats med en extra plastdetalj (adapter) som först måste monteras på patronen. Följ de medföljande instruktionerna och anslut adaptern till bläckpatronen.

Problem med dåliga utskrifter

Trots att det finns bläck i exempelvis en Brother bläckpatron kan utskrifterna bli svaga eller randiga. Det beror ofta på att skrivaren stått oanvänd.

Orsak och lösning på problem med dåliga utskrifter

Torkat skrivarhuvud

Om patronen inte är tom, är den vanligaste orsaken till svaga eller randiga utskrifter ett igensatt skrivarhuvud. Med tiden kan bläck samlas i skrivarhuvudet och blockera munstyckena. Följden blir att bläcket helt eller delvis hindras från att passera skrivarhuvudet. Försök först att använda skrivarens rengöringsprogram – om det inte hjälper måste skrivarhuvudet rengöras för hand. Så här gör du;

Ta ett ark hushållspapper och vik det 2 eller 3 gånger för att öka tjockleken. Fukta pappret med lite destillerat vatten. En eller två sprayer från en sprayflaska bör räcka. Använd inte för mycket vatten, om pappershandduken är genomblöt får den ingen sugförmåga.

Det är viktigt att använda destillerat eller renat vatten eftersom vanligt kranvatten innehåller mineraler som ytterligare kan täppa till skrivarhuvudet.Torka skrivarhuvudet med pappershandduken under måttligt tryck.

Skrivarhuvudet ska se rent och blankt ut när du har rengjort det. Om det det kommer ut mycket bläck – använd en extra pappershandduk.Torka i en riktning och använda en ren del av fuktig pappershandduk för varje drag.

När du har rengjort skrivhuvudet, ta en ny pappershandduk, vik den igen och spraya lite ljummet vatten på den. Håll hushållspapper mot skrivarhuvudet med tummen i ungefär en halv minut.

Skrivaren känner inte igen patronen

Efter installation av en ny skrivarpatron eller vid användande av en befintlig patron får du ett meddelande om att skrivaren inte känner igen den patronen med uppmaning att installera en ny bläckpatron.

Metoder för att åtgärda problemet;

Rensa minnet

Prova först att koppla ur skrivaren (ta även ur strömkontakten) i 10 minuter. Rensa sedan skrivarens minne genom att hålla ned strömbrytaren i 30 sekunder (fungerar på de flesta modeller) och anslut skrivaren igen. Om detta inte fungerar – läs i manualen för instruktioner om att tömma skrivarens minne. Efter att minnet rensas kan nytt försök till synkronisering av de nya patronerna ske.

Rengör patronen

Remsan och kontakterna på en typisk hp bläckpatron är gjorda av koppar. Med tiden oxiderar kopparn och blockerar överföringen av strömmen. Även bläck och damm ackumuleras över tiden vilket försämrar kommunikationen med skrivaren. När detta inträffar kan skrivaren plötsligt inte längre identifiera bläckpatronen eller så blir utskrifterna dåliga.

Två metoder för att enkelt rengöra kontakterna på din patron;

Gnugga försiktigt de elektriska kontakterna med ett radergummi under måttligt tryck. Kopparoxidationen tas bort med radergummi och kontakterna får gyllene färg. Vara försiktig så att inte kanter och hörn slits upp. En repa kan skada kontakter och göra patronen värdelös. I vissa nyare HP-patroner finns ett ihåligt utrymme bakom elektriska remsan. Var noga med att inte punktera de elektriska förbindelserna genom att trycka för hårt över ihåliga utrymmen.

Efter detta, fukta en pappershandduk med rengöringssprit och gör kontakterna och ta bort eventuella spår från suddgummit. Använd inte vanlig alkohol för att rengöra skrivarhuvudet.

Integrerat skrivarhuvud

Ett skrivarhuvud består av en behållare för bläck, elektriska kontakter och ett skrivarhuvud.

Bläckbehållaren är den fysiska kroppen av patronen och innehåller en eller flera bläckindränkta svampar. Bläcket kommer på papper från huvudet genom hundratals munstycken. Kontakterna är anslutningar till skrivaren som används för att kommunicera med patronen och berätta vilka munstycken på skrivarhuvudet som ska aktiveras.

Smutsiga kontakter eller munstycken kan orsaka randiga utskrifter samt att kommunikationsproblem med skrivaren. Lösningen på båda dessa problem är att rengöra skrivarhuvudet och de elektriska kontakterna på bläckpatronen. Det är snabb och enkelt åtgärdat och kan hjälpa dig att spara pengar genom att återuppliva din patron istället för att köpa en ny. Det gör också att du kan spara tid, genom att eliminera onödig väntetid på en ny patron.

Andra lösningar

Problemet kan vara mjukvarurelaterat, prova att uppdatera drivrutinen.

10 Tips

 • Använd destillerat vatten

  Rengör bläckpatronens huvud med destillerat vatten för att undvika avlagringar från kranvatten.

 • Mikrofiberduk

  Använd en mjuk mikrofiberduk för att torka av bläckpatronen, vilket minskar risken för repor eller skador.

 • Skrivarens rengöringsfunktion

  Många skrivare har en inbyggd funktion för att rengöra bläckpatroner; använd den regelbundet.

 • Alkoholrengöring

  För envisa fläckar, använd isopropylalkohol (men undvik att blötta hela patronen).

 • Undvik att röra bläckhuvudet

  När du rengör, undvik att röra bläckhuvudet med fingrarna för att förhindra blockeringar.

 • Rengör ytan

  Se till att du arbetar på en ren yta för att undvika att smuts eller damm kommer i kontakt med patronen.

 • Var försiktig med trycket

  När du torkar av patronen, var försiktig så att du inte skadar några av dess komponenter med för mycket tryck.

 • Undvik luftbubblor

  Om du fyller på bläck i patronen, se till att inga luftbubblor bildas, vilket kan hindra bläckflödet.

 • Låt torka helt

  Efter rengöring, låt bläckpatronen torka helt innan du sätter tillbaka den i skrivaren.

 • Förvara rätt

  Om du inte planerar att använda skrivaren under en längre tid, förvara bläckpatronerna i originalförpackningen för att förhindra att de torkar ut.

Frågor och svar

Rengöring av bläckpatroner kan förbättra utskriftskvaliteten genom att ta bort eventuella blockeringar, torkat bläck eller smuts som kan påverka utskriftsresultatet.
Rengöring av bläckpatroner rekommenderas när utskriftskvaliteten försämras eller när det finns synliga problem som streck eller fläckar på utskrifterna.
Du behöver vanligtvis bomullspinnar eller rengöringsdukar, destillerat vatten och eventuellt en mild rengöringslösning för att rengöra bläckpatroner.
För att rengöra bläckpatronerna kan du ta bort dem från skrivaren och torka av bläckmunstyckena med en bomullspinne eller rengöringsduk fuktad med destillerat vatten eller rengöringslösning. Var försiktig och undvik att röra vid metallkontakterna.
Det rekommenderas att använda destillerat vatten eftersom vanligt kranvatten kan innehålla mineraler eller föroreningar som kan skada bläckpatronerna.
Om bläckpatronen är mycket igensatt kan du prova att blötlägga den i en liten mängd rengöringslösning för att lösa upp och ta bort torkat bläck. Följ tillverkarens instruktioner för att undvika skador.
Det är inte rekommenderat att använda tryckluft för att rengöra bläckpatroner eftersom det kan skada eller förstöra de känsliga bläckmunstyckena.
Om utskriftskvaliteten inte förbättras efter rengöring kan det vara nödvändigt att byta ut bläckpatronen. Ibland kan en patron vara för gammal eller skadad för att kunna återställas.

Redaktionen

Stig Eskilsson är skribent och expert inom området för bläckpatroner och toner. Med sin gedigna kunskap och passion för ämnet bidrar han regelbundet med informativa och insiktsfulla artiklar.

Utgivare

Lastoffer Network

[email protected]

© 2003-23

lastoffer.net

DMCA Protected

lastoffer network