Spara pengar på bläckpatroner

2024-03-01
Spara pengar på bläckpatroner

Har du precis köpt en ny bläckpatron bara för att upptäcka att den redan är slut? Ta del av våra gratis spartips och lär dig spara pengar på skrivartillbehör. Eller har du beställt och fått hem en bläckpatron som ser ut att vara använd förut? Den som beställer mycket bläck känner säkert igen sig.

Bläckpatroner kan vara en betydande utgift för dem som skriver ut regelbundet.

Men det finns sätt att spara pengar och få ut mesta möjliga av dina bläckpatroner utan att kompromissa med kvaliteten på dina utskrifter. Vi delar med oss av tips och tricks för att hjälpa dig spara pengar på bläckpatroner och maximera din utskriftsbudget.

 1. Välj kompatibla bläckpatroner:

Kompatibla bläckpatroner är ett ekonomiskt alternativ till originalpatroner. De tillverkas av tredje part och kan erbjuda samma kvalitet som originalpatroner till en lägre kostnad. Genom att välja kompatibla bläckpatroner kan du spara betydande pengar över tid.

 1. Gå för XL eller högkapacitetspatroner:

Många tillverkare erbjuder XL- eller högkapacitetspatroner som rymmer mer bläck än standardpatroner. Även om initialkostnaden kan vara högre, ger dessa patroner fler utskrifter per patron och minskar frekvensen av utbyte.

 1. Använd utkastläge för utskrifter:

För utskrifter som inte kräver hög kvalitet, överväg att använda utkastläget. Detta minskar mängden bläck som används och kan vara tillräckligt för interna dokument eller utkast.

 1. Justera utskriftsinställningarna:

Genom att finjustera utskriftsinställningarna kan du minska bläckförbrukningen. Välj till exempel ”Ekonomiläge” eller ”Svartvitt läge” om det är möjligt och minska utskriftskvaliteten något om det inte är kritiskt för ditt ändamål.

 1. Skriv ut endast det nödvändiga:

Innan du skriver ut, överväg om utskriften verkligen är nödvändig. Genom att minska onödig utskrift kan du spara både bläck och papper. Försök att använda digitala format eller dela dokument elektroniskt när det är möjligt.

 1. Bevara och återanvänd papper:

Om du har utskrifter som inte längre behövs, kan du återanvända papperet genom att skriva ut på den andra sidan. Detta minskar inte bara pappersförbrukningen utan sparar även bläck.

 1. Håll bläcket i gott skick:

Förvara dina bläckpatroner på en sval och torr plats för att förhindra att bläcket torkar ut eller förstörs. Se även till att skrivhuvudet hålls rent genom att köra skrivarens rengöringsprogram regelbundet.

Alla som arbetar på kontor skriver ut många dokument varje dag och det samma gäller i hushåll som tar mycket fotografier och skriver ut dem med datorns skrivare. Det är mycket man kan skriva ut med en bläckstråleskrivare och det är ett stort slöseri med tid när bläcket tar slut och man måste beställa nytt eller åka in på stan och handla.

Prisjämförelse Bläckpatroner

Idag säljs skrivare billigt men bläckpatronerna är dyra. Ofta kostar dom lika mycket som skrivaren. I strävan att hitta nya lösningar har flera innovationer gjorts för att vi ska kunna spara pengar på bläck och komma billigare undan. En innovation är den kompatibla patronen. Dessa patroner är tillverkade för att möta samma höga kvalitetskrav som bläckpatroner tillverkade av skrivartillverkaren.

Den här patrontypen är billigare ofta kostar dom bara hälften av motsvarande original patron. Utskrifterna blir dock nästan lika bra som med originalet. Kompatibla patroner går att köpa hos de flesta bläckbutiker på nätet och ibland också i vanliga affärer.

Spara pengar på bläckpatroner

En annan lösning för att spara på bläckpatroner är att fylla på sina original patroner. Det går att köpa s.k. refillset som består av bläck i vad som ser ut som en stor injektionsspruta i plast. Man gör ett hål och fyller patronen med ny bläck eller så kan man lämna in patronen och låta en yrkesman fylla på patronen.

Man ska dock passa upp innan man ger sig på den här metoden. Det är nämligen inte alla patroner som fungerar efter att bläcket tagit slut en gång. De har en tidsinställning som gör att de slutar att fungera efter att färgen tagit slut.

Om man väljer att fylla på sin patron ska man vara uppmärksam så att det inte kommer in luft i patronen. Om det gör det kan utskrifterna försämras. Man måste också vara säker på att patronen inte torkat igen (om den stått för länge). Det går inte att fylla på en patron hur många gånger som helst. Efter upp till i bästa fall 10 gånger är skrivarhuvudet utslitet och måste kasseras.

svt.se datorbläck dyrare än årgångschampagne

10 Tips

 • 1. Återfyll bläckpatroner: Istället för att köpa nya, överväg att återfylla dina gamla patroner hos en pålitlig leverantör.
 • 2. Välj ekoläge: Många skrivare har en inställning för ”ekoläge” eller ”utkastläge” som använder mindre bläck.
 • 3. Jämför priser: Använd prisjämförelsesidor för att hitta de bästa erbjudandena på bläckpatroner.
 • 4. Köp multipack: Många tillverkare erbjuder multipack med flera patroner till ett reducerat pris per patron.
 • 5. Undvik färgutskrifter: Om möjligt, skriv ut i svartvitt istället för färg för att spara färgbläck.
 • 6. Använd tredjepartspatroner: Överväg att köpa kompatibla patroner från tredje part, som ofta är billigare än originalpatroner.
 • 7. Utskriftsförhandsgranskning: Dubbelkolla alltid dokument innan utskrift för att undvika onödiga felutskrifter.
 • 8. Aktivera skrivarens ”sparläge”: Vissa skrivare har en funktion som sparar bläck genom att minska densiteten av bläckdropparna.
 • 9. Köp större volympatroner: Om du skriver ut mycket, kan större patroner erbjuda ett bättre pris per milliliter bläck.
 • 10. Undvik att skriva ut onödigt: Tänk igenom om du verkligen behöver en fysisk kopia eller om en digital version räcker.

Frågor och svar

Kostnaden för bläckpatroner beror på forskning, utveckling och tillverkningskostnader samt varumärkesprissättning av skrivartillverkare.
Att välja kompatibla patroner, använda utkastläge, justera utskriftsinställningar och endast skriva ut nödvändiga dokument är några effektiva sätt att spara pengar.
Kompatibla bläckpatroner är tillverkade av tredje part och är utformade för att fungera med specifika skrivarmodeller. Kvaliteten varierar, så forskning och läsa recensioner kan hjälpa dig att hitta pålitliga alternativ.
Återfyllbara bläckpatroner kan återanvändas genom att fylla på bläcket när det tar slut, vilket kan vara kostnadseffektivt på lång sikt och minska avfall.
Förvara patronerna på en sval och torr plats, skriv ut regelbundet för att förhindra uttorkning, och kör rengöringsprogrammet på skrivaren för att hålla skrivhuvudet rent.
Det går att spara mycket pengar på att köpa bläckpatroner online från pålitliga återförsäljare. Läs recensioner och kontrollera att företaget har en trovärdig historia.

Redaktionen

Stig Eskilsson är skribent och expert inom området för bläckpatroner och toner. Med sin gedigna kunskap och passion för ämnet bidrar han regelbundet med informativa och insiktsfulla artiklar.

Utgivare

Lastoffer Network

[email protected]

© 2003-23

lastoffer.net

DMCA Protected

lastoffer network