Köpa linser

Med ett kontaktlinsrecept i handen är det möjligt att köpa linser från butiker, Internet, via post eller telefon. Det finns 75 miljoner kontaktlinsbärare i världen varav hela världen varav drygt en halv miljon finns i Sverige. Alla som vill köpa billiga linser måste ha ett giltigt recept från en ögonläkare eller optiker. De flesta nätbutiker nöjer sig dock med en försäkran om att kunden har ett giltigt recept.

Valet av vilken styrka som passar dig bör endast grundas på en undersökning av en kvalificerad läkare eller optiker, inte över telefon.

LenswayGaranterat lägst pris - leverans inom 24 timmarOm Lensway
LensstoreSolglasögon på köpetFri fraktOm Lensstore
Lenson50 kr rabatt till nya kontaktlinskunderSnabb leverans Om Lenson
NetlensKöp nu betala senare - prismatchning garanterar lägst prisOm Netlens

Den vanligaste linstypen i Sverige är mjuka kontaktlinser, tillverkade av flexibel plast som gör att syre kan passera hornhinnan. Människor som har bra avståndssyn men är närsynta kan få en s.k. monovision lins för ena ögat.

Mjuka linser finns som engångslinser, vilket innebär att de används en gång och sedan kastas, eller som ersättningslinser. Linsens förmåga att hålla vatten ökar syrepermeabilitet hos mjuka linser men det gör att de också blir känsligare. Bifokal korrigering är möjlig med både mjuka och hårda linser. Styva linser tenderar att vara billigare eftersom de varar längre än mjuka linser.

Om du tänker köpa billiga kontaktlinser på nätet så ska du vara uppmärksam på om det finns rabatter tillgängliga från säljaren eller tillverkaren. Detta gäller särskilt om det är första gången du köper linser eftersom linstillverkarna är mycket måna om att knyta nya användare till sina produkter.

Om du när du får din beställning tror att du har fått en felaktig lins bör du omgående kontrollera med din läkare eller optiker och inte acceptera leveransen såvida inte din optiker ger sitt godkännande.

Kolla hur länge den tilltänkta linsleverantören har varit i branschen innan du lägger in din beställning. Du kan också fråga om priser hos din optiker när du gör din synundersökning, eller under ett uppföljande besök efter att du får ditt recept. Fokusera på värde, inte bara priset, de flesta människor söker bara efter det bästa priset när de egentligen letar efter det bästa värdet.

Du kan köpa kontaktlinser från en ögonläkare, på Internet eller från en nätoptiker. Men kom ihåg att köpa linser från en leverantör du känner till och vet är pålitlig eller har annan kännedom om. När du beställer bör du begära att få uppgift om dina linser finns i lager, eftersom du behöver dem nu.

Bär inte linser längre än de är föreskrivna och inte heller när du sover – om du inte har speciella linser avsedda att bäras dygnet runt. Grundregel: byt aldrig ut dina linser med någon annan. När ögonen är öppna får hornhinnan tillräckligt med syre men under sömnen producerar ögat färre tårar, vilket gör att hornhinnan att svälla.

Om du leder en aktiv livsstil, kan kontaktlinser ge dig nära nog normal syn. Se till att besöka en ansedd ögonläkare för en fullständig ögonundersökning en gång om året, eller oftare om det behövs. Om du föredrar se perfekt syn utan glasögon eller tycker att glasögon är klumpiga kan kontaktlinser ger den lätthet, bekvämlighet och komfort du behöver.

Guide för att köpa linser

 

Vissa människor förstår inte riktigt varför andra spenderar pengar för att köpa dyra glasögon eller linser. Har du någonsin tänkt på orsaken till varför vissa lägger ner så mycket pengar på kontaktlinser och dyra glasögon? Om du inte bär kontaktlinser eller glasögon, då ska du kanske vara mycket lycklig att du har en bra syn. De flesta människor har problem med synen, medan andra inte ens tänker på att synen försämras. För att återfå en god syn måste vi använda glasögon eller ögonlinser.

Idag blir det allt vanligare att använda kontaktlinser. För några decennier sedan kunde endast överklassen ha råd med det. Men priserna har sjunkit och nu är priset nästan samma som för ett par typiska glasögon. Med så mycket reklam och påverkan av kändisar som valt linser är det fler och fler människor som nu använder kontaktlinser. Förutom pris och mode har kontaktlinser flera praktiska fördelar. Linser är lätta att bära och märks inte. Så om du funderar på att ersätta dina glasögon, här är en enkel guide som hjälper dig att välja det som är rätt för dig.

· Först och främst måste du ha ett recept för att du ska kunna köpa kontaktlinser. En optiker eller ögonläkare måste undersöka dina ögon och rekommenderar därefter kontaktlinser som är rätt för dig. Det finns flera typer av kontakter, exempelvis hårda och mjuka. Vilken typ av linser du kan använda beror på dina ögon och vilket synfel du har.
· Material av linser – du behöver också känna till vilka material som linser är gjorda av. Mjuka linser är engångsprodukter medan stela eller hårda linser är de som håller länge men de är också mycket dyrare än mjuka linser. Båda objektiven erbjuder samma progressiva korrigering.
· Perifer syn – kontaktlinser har brett utbud av linser som passar för din livsstil. Det finns linser som är perfekt för aktiva sportentusiaster samt för säkerhetsändamål i arbetslivet och bilkörning.
· Speciella egenskaper – det finns stela linser som är perfekt att bäras över en natt. Tillsammans med din läkares bedömning angående ögats tolerans kan du även använda dygnetruntlinser..
· Vid beställning dina kontaktlinser måste du ha specifika uppgifter om önskade kontaktlinser. För att bli medveten fördelar, risker får du detaljerade anvisningar från tillverkaren.
· Var uppmärksamma på att bärandet av styva linser under lång tid kan leda till oönskade och oväntade omformningar av din hornhinna. För att skydda dina kontakter mot mikroorganismer är värmedesinfektion effektiv.

Du måste söka råd från en optiker innan de köper kontaktlinser. De kommer att ge dig rätt recept som kommer att vara till nytta och säkerhet för dina ögon.

Varumärken och tillverkare

Cooper Vision
Air Optix
Biomedics
Acuvue