Bästa lånet, lån med bättre villkor och lägst ränta är bättre och billigare

Bästa lånet vinnerBästa lånet är det som  kostar minst. Om du funderar på att göra ett stort inköp eller samla alla skulder kan ett internetlån vara ett bra alternativ. Men hur går det att hitta det bästa lånet och vilka metoder är mest effektiva i sökandet efter det billigaste sättet att låna pengar?

Oavsett om pengarna behövs för ett inköp eller för att betala av på lån är blankolån eller privatlån den mest populära låneformen. Men med hundratals låneerbjudanden och ett brett utbud av räntor och avtalsvillkor kan det vara knepigt att hitta bäst lånelösning. Ett lån hos fel långivare kan sluta med många tusen kronor i onödiga kostnader den dagen allt räknas samman och lånet är betalt.

Hur mycket går det att låna?

För den med normala inkomster brukar det inte vara några problem att få ett lån på upp till 200 000 kronor. För den som har en högre lön erbjuder vissa långivare lån på upp till 500 000 kronor.

Att få godkänt på en låneansökan går ofta mycket fort. Med ansökan på nätet ges svar direkt på lån och för den som kan skriva under lånet med bank id kan det vara klart för utbetalning redan samma dag. De flesta långivare sätter in pengar på kontot inom några dagar.


Bank Norwegian

Belopp: 5 – 500.000
Återbetalningstid: 1 – 15 år
Ränta: Från 4.99 %

Läs mer om Bank Norweigian lån


Hur länge ska lånet återbetalas?

De flesta lån utan säkerhet har ofta en lång återbetalningstid från två till 12 år. Om pengarna kan betalas tillbaks på kortare tid går det att få ett årslån hos vissa långivare.

Genom att dela upp återbetalningen över en längre period blir månadsbetalningarna lägre men genom att räntan betalas under en längre tid blir den totala lånekostnaden högre.

Var går det att få ett lån?

Banker, hypoteksinstitut och lånemäklare är några av de långivare som kan erbjuda bra lån till konkurrenskraftiga priser, särskilt för den som har ett bra kreditbetyg.

Många butiker erbjuder lån utan ränta vid avbetalningsköp. Det gäller dock att passa upp. Om en inbetalning görs för sent kan lånet snabbt omvandlas till en dyr kredit.

Vad behöver jag undvika?

Seriösa långivare erbjuder ofta möjligheten att lösa lånet i förtid. Detta är viktigt eftersom du inte vet på förhand om du kommer att vilja betala tillbaka lånet snabbare. Det gäller därför att undvika lån med höga kostnader för förtida inlösen.

Vilken ränta får jag?

Ditt kreditbetyg är avgörande för att få det bästa lånet och du bör göra allt som du kan för att förbättra det.

De låneräntor som långivare annonserar om är exempelräntor och inte nödvändigtvis de samma som de kommer att erbjuda just dig. De lägsta räntorna är normalt bara tillgängliga för ett ytterst fåtal kunder med väldigt hög kreditvärdighet. Andra med inte så bra kredithistorik mer instabil sysselsättning eller lägre lön får sämre villkor.

Genom att jämföra personliga lån kan det gå att se hur stora skillnaderna. Acceptera därför aldrig det första bästa låneerbjudandet som du får.

Är ett privatlån en bra lösning?

Om du inte har tillgång till kontanter för att göra ett köp eller betala ner skuld på egen hand kan ofta ett vanligt privatlån vara den bästa lösningen. Privatlån är lån utan säkerhet som kan användas för alla tänkbara behov och situationer. Konsumenter med bra kreditvärdighet kan låna till en ränta mellan 4 och 10 % vilket är betydligt lägre än kreditkorts räntor och ett konkurrenskraftigt alternativ till andra metoder för finansiering. Privatlån kan göra det lättare att finansiera renovering, köp av en bil eller för att täcka upp oväntade utgifter.

Alternativa lånemöjligheter

Det bästa lånet kan i vissa fall finnas hos helt nya lånekanaler. P2P eller person-person är lån mellan privatpersoner. Genom att lägga in sitt lånebehov på en marknadsplats för p2p lån går det kostnadsfritt att se vilka räntor andra personer är villiga att låna ut pengar till.

Hur påverkas mitt kreditbetyg?

Kreditbetyget påverkas endast negativt om lånet missköts. En låntagare som betalar ner skulden enligt plan kan få en förbättrad kreditvärdighet trots att de har ett utestående lån. Detta inträffar eftersom det vid en kreditupplysning framgår hur mycket av beviljade krediter som har betalats av. Detta sänker procentandelen av de tillgängliga krediter som används. Om lånet inte betalas i tid kan det sägas upp och i förlängningen leda till en betalningsanmärkning.

Bäst lån vid dålig kreditvärdighet

Den som har slarvat med betalningarna under de senaste 3 åren kan inte räkna med att få ett bra lån men det går ändå att hitta det bästa lånet givet förutsättningarna. Grundkravet för att överhuvudtaget kunna få låna pengar är att det inte finns något skuldsaldo hos kronofogden. Om alla skulder är betalda går det att få ett lån trots betalningsanmärkning eller med svag kreditvärdighet.

Bästa lånet, vad bör det erbjuda?

  • Låga räntor och konkurrenskraftiga erbjudanden
  • Räntor som är bättre än kreditkort
  • Kan användas för att finansiera alla behov och kostnader
  • Lätt och enkel ansökan med svar direkt
  • Lån uran säkerhet
  • Utbetalning av pengar snabbt – inom 1-5 arbetsdagar

Kan befintliga kunder få bättre lån?

Det kan definitivt vara värt att sätta press på den egna banken. Banker är angelägna om att du ska samla alla dina affärer. Om en kund börjar göra affärer på andra håll finns risken att han eller hon flyttar även andra bankprodukter. Genom att påpeka det för den egna banken kan det gå att få ner priset. Men om det inte går finns antagligen det bästa lånet någon annanstans.

Spara pengarSlutligen: behöver du verkligen ett lån?

Detta är den viktigaste frågan. Rannsaka dig själv. Är det helt nödvändigt att låna och kommer du att klara av betalningarna även om räntan på lånet går upp?

Om lånet är till för att köpa en ny bil, åka på semester och det inte är nödvändigt just idag kan det vara bättre att spara pengar och göra ditt bästa lån till ett lån från dig själv.

Lästips

Lönestatistik