Kontantinsatslån. Låna pengar till insatsen för hus eller bostadsrätt.

Kontantinsatslån är ett lån för att finansiera insatsen. Den som vill låna pengar till en bostad måste kunna finansiera köpet med minst 15 % som inte är bolån. Att köpa en bostad utan att ha pengar till kontantinsatsen kan bli knepigt. Köp av villa eller lägenhet är för de flesta den största affär vi gör i livet och anledningen till att det finns ett bolånetak är att skydda både låntagare och långivare från framtida förluster. Svårigheter att betala tillbaks lånet kan bland annat uppstå till följd av arbetslöshet eller sjukdom.

Kontantinsatslån

Bank Norwegian BANKNORWEGIAN: Låna 5000 – 400 000 kronor

✓ Få erbjudande på en gång ✓ Bra villkor och låg ränta

Icabanken ICABANKEN: Inga avgifter

✓ Lägg till låneskydd så betalas lånet även om du förlorar din inkomst ✓ Bli kund och låna på tre minuter

Lendify LENDIFY: Lån direkt från privatpersoner ger lägre ränta

Lendify förmedlar lån från 5000 kr – 350 000 kr. Ränta från 2,95%

Lendo LENDO:Svar inom 7 minuter

✓ Lånerbjudanden från flera banker ✓ Endast en kreditupplysning (lånemäklare)

Freedom Finance FREEDOM FINANCE:Enkelt att ansöka – snabbt besked

✓ Smarta lånelösning ✓ Lägg om dina lån & spara pengar (lånemäklare)

Letalån LETALÅN: Svar inom 5 minuter

✓Låna upp till 400.000 kr ✓ Många låneförslag ✓ Låna upp till 30.000 kronor om du jobbar extra eller har vikariat.

Alla lån registreras i offentliga register så om banken är stenhård på att finansieringen utöver bolånet måste ske med egna pengar är ett blancolån inte en framkomlig väg. Den bank där du vill ta ditt bostads- eller villalån kommer att se lånet när de tar en kreditupplysning vilket leder till ett avslag.

I praktiken finns det dock flera vägar runt bolånetaket genom att dela upp lånet i ett bolån och ett blancolån.

Att köpa ett hus eller bostadsrätt är en stor investering. Man vad kan den som inte har råd med kontantinsatsen göra? Det finns egentligen bara två alternativ: vänta med köpet och spara pengar eller ta ett lån.

Spara pengar istället för kontantinsatslån

kontantinsatslånAtt spara till insatsen istället för att ta ett kontantinsatslån är en utmärkt idé, men det tar tid och tålamod. Ett problem är att om sparandet är för litet så finns risken att priset på bostäder hinner stiga fortare än sparkontot. Att spara tillräckligt med pengar kräver uppoffringar. Det gäller att dra in på i stort sett allting under ett år. För att köpa en bostad för två miljoner kronor krävs en egen insats på 300 000 kronor. För den som inte har något sparande alls och en normal inkomst kan det helt enkelt ta för lång tid för att det ska vara realistiskt.

Om du väljer att spara kan det vara en bra idé att öppna ett högräntekonto och binda pengarna under ett eller flera år.

Tjäna mer pengar

Istället för att jaga runt efter någon som kan låna ut pengar kan ett annat angreppssätt vara att se till att tjäna mer pengar och på det sättet snabbare skrapa ihop till insatsen. För den som jobbar inom vården kan ett enkelt sätt att höja sin inkomst vara att hoppa in som semestervikarie under sommarmånaderna.  Att jobba övertid eller ta ett extrajobb kan vara andra framkomliga vägar. Genom att kavla upp ärmarna och lägga in en extra växel kan det vara fullt realistiskt att spara ihop tillräckligt på ett år. Om du har pengar, men inte tillräckligt, är definitivt ett alternativ för att få upp farten.

Dra ner på utgifter

Att höja sin inkomst är den ena delen av ekvationen för att få igång ett högre sparande. Den andra är att dra ner på utgifter. Det finns många poster som går att dra ner på eller eliminera helt. Är det exempelvis helt nödvändigt med en egen bil? Genom att sälja bilen och skaffa ett busskort kan det gå att få ner månadsutgifterna med många tusen kronor. Om ett eget hem är viktigare än en bil kan det vara något som bör övervägas.

Hur många utgiftsposter som kan plockas bort beror på hur stark viljan till uppoffringar är. Exempelvis går det kanske att klara sig utan betalkanaler, tidning och utekvällar under en begränsad tid.

Ta ett lån för att betala insatsen

Låna till insats av familjenDet är vanligt att den som inte har tillräckligt för att betala insatsen lånar pengar från släkt eller vänner. Det är dock inte alla som har rika föräldrar och lån från omgivningen leder i många fall till personliga slitningar och förlorad vänskap. Om du kan låna från vänner eller familj måste du se till att prioritera dessa skulder före alla andra utgifter.

Många undviker att låna av nära och kära av flera anledningar. Dels är det en regel att inte blanda ihop vänskap med affärer och sedan kan det kännas jobbigt att behöva redovisa sin privatekonomi för umgängeskretsen. Det kan därför ofta vara bättre att försöka låna från en anonym kreditinstitution – det behöver inte vara den samma som där du tänker ta ditt inteckningslån, och lånet kan ha många olika namn som privatlån, blanco lån eller bara lån utan säkerhet.

Så vad är nackdelen med att ta ett separat kontantinsatslån för att betala insatsen? För det första kommer du att behöva betala tillbaka insatslånet samtidigt med bostadslånet. Eftersom blancokrediter normalt har en betydligt högre ränta än bolåneräntor kommer du dock att få betala mer för din bostad än om du hade sparat ihop pengar först.

Mer att läsa

Bolånetaket fungerar fortfarande