Ska jag ta ett snabblån?

Räntor snabblånDet självklara svaret på din fråga är såklart att du bör undvika att använda ett snabblån för att få tag på pengar. Företag som erbjuder dessa lån försöker dra nytta av konsumentens trångmål och tar ofta ut mycket höga avgifter som motsvarar räntor på flera hundra procent.

Det är dessutom lätt att hamna i en ond cykel av eviga lån, eftersom lånet ska betalas tillbaks snabbt betalning innebär det att du kanske inte kan betala tillbaks det med din nästa lön. Många konsumenter tar fler än ett snabblån samtidigt, vilket förvärrar situationen.

Istället för att ta ett smslån kan du överväga att sälja något, ta ett andra jobb eller försöka göra upp om en betalningsplan som kan lösa ditt problem. Ett jobb extrajobb som att dela ut tidningar på helgerna eller andra arbeten kan hjälpa dig att snabbt förbättra din inkomst och lös dina kortsiktiga finansiella problem. Du kan också kontakta din bank för att se om de har en liknande produkt, till exempel ett mindre lån till en lägre kostnad. Bank Norwegian erbjuder exempelvis vanliga banklån från endast 5000 kronor.

Om du väljer att ta ett snabblån

Om du befinner dig i en situation där du överväger snabblån som en lösning måste du oavsett om du trots allt väljer att låna pengar ta itu med de underliggande faktorer som gjorde att du hamnade i det här läget. Du bör noggrant granska dina utgiftsvanor och inse att du behöver spendera mindre än du gör varje månad. Sedan bör du lägga undan pengar i en buffert. För att inte bli frestad att ta ett sms lån bör du minst ha ett par tusen kronor undanstoppade. Det ideala är att ha tre till sex månadsinkomster. Detta kommer att verka som en krockkudde och skydda dig från att behöva använda ett snabblån varje gång du hamnar i knipa.

Om du redan hamnat i smslånefällan måste du göra allt för att ta dig ur den. Börja med att sätta dig ner och gör en uppskattning av kostnaderna för dina grundläggande behov av mat, husrum, el och andra utgifter som inte går att skala bort. Du behöver fokusera din energi på att ta dig ur den onda cykeln. Börja genom att bestämma vilka lån som du måste betala av först, och sluta sedan att använda dem helt. När du har betalat av lånen börjar du spara till din buffertfond. Många butiker erbjuder räntefri avbetalning vilket är ett mycket bättre alternativ till att köpa saker med dyra lån. Detta är ett bättre alternativ eftersom även du kan dela upp betalningen över en längre tid månader.

hushåll budgetHushållsbudget

Att upprätta en hushållsbudget är det bästa sättet att undvika att behöva ta snabblån i framtiden. Om du ständigt har brist på pengar är det uppenbarligen ett inkomst problem. Om så är fallet måste du titta på långsiktiga lösningar för att få upp din inkomst till en nivå som motsvarar den levnadsstandard du förväntar dig. Detta kan innebära att börja studera igen så att du kan få ett bättre betalat jobb. Det kan också innebära att du arbetar fler timmar på din befintliga arbetsplats. När du kommit igång med din budgetering blivit av med dina snabblån kan du försöka klara dig på lite mindre kontanter. Detta kan ge dig den tid du behöver tills du funnit en lösning för att öka din inkomst. Du kanske kan överväga att flytta till en mindre lägenhet med lägre hyra eller hitta andra sätt att sänka dina levnadskostnader så att du får ekonomin att gå runt. Titta på alla de sätt du kan spara in på kostnader inklusive att ta in en inneboende eller flytta hem med dina föräldrar en kortare tid tills du har fått kontroll över din situation.