Hjälp med att välja skrivare

valja-skrivarePriset på skrivare för hemmabruk har gått ner kraftigt. För 1000 kronor kan du idag få en multifunktionsskrivare som även kan användas som skanner och fax. Hastighet och kvalitet är inte längre dyrt, de flesta modeller skriver ganska fort.

HP leder branschen, med 49 procents marknadsandel och säljer mer än dubbelt så många skrivare som Canon den närmsta konkurrenten. Kodak och Epson har mindre andelar.

Skrivarens kostnad avgörs av den totala utskriftskostnaden

När du väljer mellan olika skrivare som alla verkar billiga bra är det en mycket viktig sak som du först måste vara medveten om. Det är i längden inte skrivarens pris som avgör kostnaden utan kostnaden för bläck- och tonerkassetter.

Det är knepigt att beräkna utskriftskostnader. Det beror bland annat på vilken typ av utskrifter som görs men framförallt vilken typ av patroner som du kommer att använda.

En ny original bläckpatron som kan skriva ut i både svartvitt och färg kan lätt kosta mer än 300 kronor medan själva skrivaren kanske bara kostade 500.

Du bör också överväga hur många dokument du kan skriva ut med en bläckpatron. Vissa företag har sänkt priset på bläckpatroner men minskas mängden bläck så att du inte kan skriva ut så många sidor.

Beroende på bläckpatron kan utskriftskostnaderna variera från några ören till flera kronor för att skriva ut ett fotografi i storformat.

Ett sätt att minska kostnaden är att köpa billiga kompatibla eller återvunna bläckpatroner från tredjepartsleverantörer.

Trots att skrivartillverkare förnekar att de gör något för att förhindra att patroner som säljs av tredje part ska fungera finns det dock mängder av rapporter som visar att så är fallet. När man försöker använda en påfylld bläckpatron i en HP-skrivare kan ett felmeddelande dyka upp och skrivaren vägrar att fungera.

Finns det kompatibla patroner till skrivaren?

När du hittat en skrivare som fått bra betyg, kontrollera så att det finns kompatibla eller åter tillverkade patroner att köpa och vad de kostar. På sidan nedan kan du läsa mer om tester och recensioner av skrivare;

Tester och recensioner av skrivare

Test av skrivare

 

 

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*