Thailändska Baht – THB

2024-04-25

Fakta: Thailändska Baht

Thailändska baht med internationalla valutakoden THB är den officiella valutan i Thailand.

Den används för alla finansiella transaktioner, både pappersbaserade sedlar och mynt, och består av 100 satang.

Centralbanken i Thailand utfärdar och kontrollerar baht. I Thailand är kontanter det vanligaste betalningsmedlet.

Baht Thai - THB

Information om: Thailändska Baht

Thailand har en rik kulturell historia, exotisk mat, tropiskt klimat och vänliga människor som lockar miljontals turister varje år.

Men förutom att vara känt för sin naturliga skönhet har landet också uppmärksammats för sin lokala valuta: Thailändska Baht. Denna valuta, som är hjärtat av nationens ekonomi, har en spännande historia och spelar en nyckelroll i landets ekonomiska landskap.

Det är inte bara ett betalningsmedel, utan också en viktig indikator på Thailands ekonomiska hälsa och status på internationella marknader.

Thailands valuta

Vi har fördjupat oss i den Thailändska Bahtens historia, dess funktion i vardagen, dess påverkan på ekonomin samt de faktorer som påverkar dess värde.

Oavsett om du planerar en resa till Thailand och vill veta hur sedlar och mynt ser ut eller bara är intresserad av globala finanser, kommer kunskapen om Thailändska Baht ge värdefull insikt i ett av Sydostasiens mest dynamiska länder.

Allt om Thailands valuta

Valutan i Thailand heter Thai Baht (Thai: บาท, valutasymbol: ฿; valutakod: THB). Här kan du hitta den aktuella genomsnittliga växelkursen för Thai Baht, bekanta dig med sedlar och mynt i Thailands valuta och andra tips relaterade till att använda lokal valuta som kan göra din resa till Thailand enklare och mer kostnadseffektiv.

Aktuell växelkurs för Thai Baht

Den aktuella genomsnittliga växelkursen för Thai Baht kan du hitta med hjälp av denna valutaväxlare från Wise. För att få bästa möjliga växelkurs när du gör internationella (eller inter-valuta) överföringar rekommenderar vi Wise där det går att spara mycket pengar på internationella överföringar inte bara till/från Thailand utan också till andra länder världen över.

Billigast överföring SEK till THB

Om du letar efter att skicka pengar utomlands bör du överväga Wise (tidigare TransferWise). Det är ett fantastiskt verktyg för att skicka och ta emot pengar internationellt med låga avgifter – mycket billigare än att använda banken. Det fungerar på samma sätt som en bank och man får ett IBAN konto för varje valuta man behöver använda med ett kostnadsfritt Wise Multicurrency-konto.

Cash is King i Thailand

Att ha en förståelse för detta kan hjälpa till med att förstå varför växelkurser kan variera och hur detta kan påverka din budget under din resa. Det är också bra att komma ihåg att de flesta platser i Thailand fortfarande föredrar kontanter framför kort, så att ha tillräckligt med lokal valuta kan göra din vistelse mycket mer bekväm.

Utöver detta kan du även ta dig tid att lära dig mer om valutans historia och dess roll i landets ekonomi. Thailand har haft sin nuvarande valuta, Baht, sedan mitten av 1800-talet och dess värde har genomgått flera förändringar under årens lopp på grund av olika ekonomiska kriser.

Föredragen betalningsmetod i Thailand

Du kommer att förväntas använda thailändska baht för alla kontantinköp då andra valutor inte accepteras i Thailand. Valutaväxlingsbås finns i alla internationella flygplatser och de flesta turistområden, så du kommer inte att ha brist på lokal valuta om du tar med tillräckligt med kontanter.

Hög avgift på bankomatuttag

Även om kreditkort accepteras allt mer frekvent, kommer du att behöva använda kontanter för de flesta vardagliga köp när du handlar med mindre företag i Thailand. Kontantuttag från bankomater i Thailand Internationella bankomater kan hittas över hela Thailand, men de tar ut en extra avgift på 220 THB för varje uttag utöver den transaktionsavgift som ditt kort tar för utlandsuttag.

Valutaväxling i Thailand

Att ta med sig kontanter och växla dem i Thailand är oftast det billigaste alternativet eftersom det finns företag som erbjuder riktigt bra växelkurser. I Bangkok bör du leta efter en av Super Richs växlingskontor.

Mer information om dem hittar du här

Super Rich i Bangkok.

Om du anländer till Suvarnabhumi flygplats kan du också växla svenska kronor till bra kurser där, genom att använda tjänsten Bangkok Airport Exchange.

Mer information om de bästa växelkurserna som erbjuds på Bangkok’s Suvarnabhumi Airport kan hittas här: Super Rich Suvarnabhumi Airport.

Thailändska Baht sedlar och mynt

Thailändska Baht sedlar Thailändska Baht-sedlar finns i olika valörer som följer:

Grön sedel = 20 baht

20-baht

Blå sedel = 50 baht

50-baht

Röd sedel = 100 baht

100-baht

Lila sedel = 500 baht

500-baht

Grå sedel = 1,000 baht

1000-baht

Att få växel från största Thailändska baht sedlarna (500 och 1000 baht) kan ibland vara komplicerat på gatan om du bara köper snacks till ett värde av 10 baht eller så. Använd största Thailändska valutan för att betala i livsmedelsbutiker och andra större affärer och restauranger, och lämna några mindre sedlar för dina tillfälliga köp på gatan.

Thailändska Baht mynt

Thailändska baht-mynt finns också – Thailändska valutamynt inkluderar: 1 baht, 2 baht, 5 baht, 10 baht, 25 och 50 satang.

På framsidan av Thailands valutamynt finns det en bild av Thailands kung. En stor del av mynten som cirkulerar i Thailand har fortfarande porträttet på H.K.H. King Bhumibol Adulyadej (Rama IX), men nytryckta thailändska mynt har redan porträttet av H.K.H. King Maha Vajiralongkorn (Rama X). Alla dessa mynt är giltiga att använda.

Baksidan av Thailändska Baht mynt avbildar de mest berömda templen i Thailand. Templen som är avbildade på Thailändska valutamynt är:

10 baht mynt – Wat Arun (Templet för gryningen) i Bangkok

10-baht 10-baht-baksida

5 baht mynt – Wat Benjamabophit (Marmor Templet) i Bangkok

5-baht 5-baht-baksida

2 baht mynt – Wat Saket (Gyllene Berg Templet) i Bangkok

2-baht 2-baht-baksida

1 baht mynt – Wat Phra Kaew (Templet för smaragd Buddha) i Bangkok

1-baht 1-baht-baksida

50 satang mynt – Wat Prathat Doi Suthep i Chiang Mai

25 satang mynt – Wat Phra Mahathat i Nakhon Si Thammarat

Baksidorna av alla nypräglade mynt har porträttet av Rama X med monogram på Maha Vajiralongkorn.

Både 25 och 50 satang-mynten används sällan då priserna vanligtvis avrundas till 1 baht, förutom priser på vissa stormarknader.

Bli inte förvånad om dessa Thailändska valutamynt inte accepteras någon annanstans.

Var medveten om att 2 baht mynt inte kan användas i äldre biljettmaskiner (BTS SkyTrain, MRT Metro, Airport Rail Link) och vissa andra maskiner som accepterar mynt.

Viktigt!

Alla thailändska baht sedlar och mynt har bilden av Hans Majestät kungen och bör behandlas med respekt. Att visa djup respekt för kungen är en av de saker om thailändsk kultur som du bör känna till innan du reser till Thailand.

Frågor och svar

Den officiella valutan i Thailand är Thailändska Baht.
Valutakoden för Thailändska Baht är THB.
En Thailändsk Baht delas upp i 100 satang.
Thailändska Baht trycks och regleras av Bank of Thailand.
Ja, det är möjligt att växla Thailändska Baht på de flesta större banker och växlingskontor runt om i världen.
De olika färgerna och storlekarna på Thailändska Baht används för att skilja mellan olika värden, vilket underlättar för människor att känna igen och räkna valutan.
Växelkursen varierar och uppdateras regelbundet, det är bäst att kolla aktuella växelkurser online.
Ja, enligt thailändska lagar, kan du ta med dig upp till 50,000 Baht in eller ut från landet utan att behöva deklarera det.
I circulation finns sedlar av 20, 50, 100, 500 och 1 000 Baht samt mynt av 1, 2, 5 och 10 Baht. Det finns också mindre enheterna 25 och 50 satang.

Värdefulla thailändska mynt

Redaktionen

Claes Bengtsson

Claes Bengtsson guidar våra besökare till optimala beslut. Claes utbildning kombinerat med praktisk erfarenhet garanterar kvalificerad rådgivning.

Populära lånebelopp

låna 10 000

låna 20 000

låna 50 000

låna 150 000

låna 250 000

låna 500 000

Mer om oss

Ekorapport

Kontakt

Säkerhetspolicy

Villkor

Nyheter

Artiklar

Utgivare

Lastoffer Network

[email protected]

© 2003-24

lastoffer.net

DMCA Protected

lastoffer network