Få bättre kreditkort snabbt

2024-06-19
Shoppa med kreditkort
Snabbt kreditkort? Funderar du på att skaffa ett nytt kreditkort?

Här hittar du bra erbjudanden på kreditkort som är lätta att få.Ett kort har många fördelar  om det används klokt.

Kreditkort bonus

De går nästan alltid att handla med och det kan ge många förmåner som bonus, reseförsäkring och rabatter.Välj ett kort som du tjänar mest på. Kör du inte bil har du ingen nytta av ett kort som ger rabatt på bensinen.

Åker du däremot ofta på utlandssemester kan ett kreditkort med reseförsäkring vara guld värt.

Alla kort är inte av plast. Det finns även virtuella kreditkort i mobilen.

Ansök på nätet och få ditt nya kort direkt hem i brevlådan inom några dagar.

Hur skiljer sig privatlån från kreditkort?

Ett kreditkort är en kredit som du kan använda när som helst upp till din kreditgräns.

Ett banklån däremot är en fast summa som ska betalas tillbaka i lika stora delbetalningar under en förutbestämd tid.

Ett kreditkort är en kredit som är begränsad till ett visst belopp och som kan användas så ofta det behövs utan kostnad om hela skulden betalas tillbaks i slutet av månaden.

Om inte skulden betalas inom den räntefria kredittiden (ofta 45 dagar) övergår krediten till en skuld med ränta. Kortet kan dock fortfarande användas för att göra nya inköp upp till kreditgränsen.

Ett vanligt lån är en fast skuld. Det betalas ut i en klumpsumma och ska återbetalas under ett förutbestämt antal månader.

Faran med kreditkort är att det är lätt att maxa kortet och bli sittande med en hög ränta som betalas år efter år utan att skulden minskar.

Med ett banklån vet du när du är skuldfri och du kan inte låna mer pengar utan att först skicka in en ny låneansökan.

Bästa kreditkortet

Det bästa kreditkortet kan användas för att göra mindre inköp eller samla mindre skulder upp till 30 000 kronor som en normalinkomsttagare utan svårighet kan betala tillbaka inom ett årOm du gör mindre inköp på några tusenlappar som du vet att du kan betala tillbaks inom den räntefria perioden är det ett billigt sätt att finansiera små inköp.

Kreditkort jämförelse

Genom att jämföra kreditkort och vilka fördelar de erbjuder hittar man lätt det kort som bäst matchar behoven.

Bekvämlighet: Den stora fördelen är givetvis att det är enkelt och smidigt att handla med kort. Om du är på en shoppingrunda och vill köpa många saker är det bekvämare med ett kort än att springa till bankomaten.

Om du vill handla på nätet är kreditkort ett måste.

Vissa nätbutiker accepterar bara kortbetalningar.

Om du är i ett annat land kan du göra inköp med kortet utan att behöva bekymra dig över lokal valuta.

Snabbhet: I nödfall kan kreditkort vara en stor hjälp.

Om du har ont om pengar och behöver låna pengar ställer kortet upp och ger dig det begärda beloppet.

Om du hamnar i en situation där du behöver en snabb påfyllning i kassan är kreditkortet din bästa vän.

Eftersom krediten redan är beviljad är det bara att ta ut de pengar som du behöver.

Kontroll: Alla kortköp registreras med detaljerade uppgifter om belopp, butik och inköpsort.

Kontoutdraget kommer en gång i månaden men du kan också gå in på nätet och se direkt vad du har använt kortet till.

Kreditkort kan hjälpa dig att hålla din hushållsbudget om du inte spenderar eller lånar bortom kreditgränsen.

Säkerhet: Det är inte säkert att gå runt med kontanter.

Även om risken för ett överfall är liten är det onödigt att behöva känna sig utsatt i onödan.

Om du tappar bort pengar får du skylla dig själv men om du förlorar ett kreditkort kan du omedelbart informera kortföretaget och spärra kortet.

Du kan ha ett nytt kort inom några dagar och om någon obehörig använt kortet får du tillbaks pengarna.

Förmåner: Kreditkorts leverantörer tjänar pengar varje gång kortet används för inköp och kan därför erbjuda olika lukrativa erbjudanden som kickback på inköp, rabatter på produkter du köper på kort, extra garantitäckning för de artiklar som du köper, reseförmåner etc.

Vissa kreditkort erbjuder gratis flygbiljetter, gratis boende kort-användare.

Överföringar: Om du har flera kreditkort, kan du överföra pengar från ett kort med hög ränta till ett kort där den effektiva räntan är 0 %.

Det finns många kortföretag som erbjuder noll ränta om du betalar inom en viss tid. Genom att flytta över pengar från ett kort där du har gratis kredit och betala av där du ligger efter kan du spara in mycket pengar.

Höjd livskvalitet: Ett kreditkort kan förbättra ditt dagliga liv genom att underlätta din ekonomi och hjälpa dig att hålla ordning på dina utgifter.

Ditt ekonomiska liv kommer helt enkelt att bli lättare om du använder kortet klokt. Du betalar för månadens utgifter vid månadens slut och får en total överblick över hur du spenderar dina pengar.

Om du missbrukar ditt kreditkort kan du dock hamna i skuldfällan. Kreditkort bör användas korrekt och seriöst.

Har du dyra kreditkort som du vill bli av med? Bästa lösningen på det problemet är att samla lån hos en billig långivare.

Privatlån eller kreditkort?

Ofta kan ett  privatlån vara ett mer prisvärt sätt att finansiera ett stort inköp än ett kreditkort. Men det finns alltid undantag. Om vi vill göra inköp på nätet och behöver en kredit snabbt är ett kreditkort en bra lösning.Det är alltid bättre att betala kontant för inköp, vilket är varför vi tidigt lär oss att den som spar han har.

Men i livet händer ibland saker som inte gått att förutse oavsett om vi hade sparat eller inte.

Kredit är ett nödvändigt skyddsnät som hjälper oss att rida ut finansiella nödlägen eller fungerar som ett verktyg för att finansiera ett stor köp, en bil, en unik semester eller renoveringar i hemmet.

När dessa situationer uppstår, använder de flesta av oss helt enkelt vårt kreditkort. Även om kreditkort är bekvämt, kan i vissa fall ett privatlån vara ett smartare och mer prisvärt sätt att betala för ett stort inköp över tid.

Ett privatlån är ett lån som du kan använda för nästan alla ändamål: för att samla skulder, åka på semester, köpa bil eller ett nytt kök.

Första kreditkortet

De första kreditkorten var inte kort utan brickor av metall och började användas redan på 1880-talet. I Sverige var det varuhuset NK som var först med kreditkortets föregångare – kreditbrickor – en nymodighet på det glada 1920-talet.

Världens första kreditkort kallades ”Charg-It” och introducerades 1946 av John Biggins, en bankman i Brooklyn, USA. När en kund använde det för ett köp, vidarebefordrades räkningen till Biggins bank.

Banken återbetalade handlaren och fakturerade sedan kunden. Det fanns dock en hake: Inköp kunde endast göras lokalt och kortinnehavare var tvungen att ha ett konto på samma bank som Biggins.

1951 introducerades det första kortet som gav innehavaren kredit av Franklin National Bank i New York. Det kunde dock endast användas av bankens kontoinnehavare.

Diners Club-kreditkort var nästa steg i utvecklingen av kreditkort. Historien hade sin början 1949 när Frank McNamara under en affärsmiddag i New York insåg att han hade glömt sin plånbok.

Den pinsamma situationen gav honom en idé om ett alternativ till kontanter. När McNamara och hans partner, Ralph Schneider, återvände till samma restaurang året därpå kunde han betala räkningen med ett litet kort. Kreditkortet Diners Club hade sett dagens ljus. Det var tänkt att användas först och främst för resor och underhållningssyften.

Plastkortet gör entré

1951 fanns det 20 000 Diners Club kortinnehavare i USA. Ett decennium senare, ersattes de gamla korten med ett nytt i sextiotalets favoritmaterial – plast. Diners Club inköp gjordes på kredit, men det var tekniskt ett betalkort, vilket innebar att skulden måste betalas fullt ut i slutet av varje månad.

American Express startades 1850 som en konkurrent till US Postal Service. Företaget hade långt gångna planer på ett kreditkort avsett för resor redan 1946, men det var först i och med lanseringen av Diners Club kortet som planerna sattes i verket.

1959 introducerade American Express det första kortet i plast.

American Express introducerade snabbt kort i lokal valuta i andra länder. Och redan efter fem år hade en miljon kort utfärdats för användning på c:a 85 000 inköpsställen både i och utanför USA.

Under 1990-talet expanderade företaget och kreditkorten gick nu att använda för inköp av nästan vad som helst. American Express eller Amex som det ofta kallas har redan firat sitt 50-årsjubileum.

Slutna system blir roterande

Diners Club och American Express-kort fungerade i vad som kallas ett slutet system, bestående av konsumenten, handlaren och utfärdaren av kortet. I denna struktur är det utfärdaren av kortet som både auktoriserar och hanterar alla aspekter av transaktionen och lägger sig direkt mellan konsumenten och handlaren.

1959 introducerades möjlighet att upprätthålla en roterande balans. Detta innebar att kortinnehavare inte längre behövde betala sina räkningar i slutet av varje cykel.

Medan detta ökade kreditrisken för utfärdaren och ökade kostnaden i form av dröjsmålsräntor för användaren gav det kunderna en efterfrågad större flexibilitet i hanteringen av sina pengar.

VISA

Visakortet introducerades 1966, när Bank of America etablerade BankAmerica Service Corporation och började utfärda kreditkortet BankAmericard (senare VISA – en akronym för Visa International Service Association) till banker över hela landet.

1966 bildades i USA ett nationellt kreditkortssystem genom att en grupp banker gick samman och skapade sammanslutningen InterBank. ICA är nu känd som MasterCard Worldwide, även om det tillfälligt kallades MasterCharge. Denna organisation konkurrerar direkt med ett liknande program för VISA.

De nya bankkortsorganisationerna skiljde sig från sina föregångare genom att de använde ett öppet system med en gemensam mellanliggande bank (interbank) för samarbete och penningöverföringar.

Visa och MasterCard använder öppna system som alla banker kan ansluta sig till medan American Express och Diners Club endast kan utfärdas av respektive företagsgrupp.

Visa och MasterCards organisationer både utfärdar kreditkort till medlemsbanker samt fastställer och upprätthåller reglerna för bearbetning. De styrs båda av styrelseledamöter från deras medlemsbanker.

Allteftersom efterfrågan på kreditkort växte blev fler banker intresserade av att utfärda kreditkort i sina egna namn. Eftersom medlemmarna i föreningarna delade på kostnaderna kunde även mindre banker delta och ge ut sina egna kreditkort.

Kreditkortshanteringen effektiviseras

I takt med att antalet utfärdade kreditkort växte blev hanteringen allt mer komplicerad. Serviceföretag tog nu över delar av hanteringen från Visa och MasterCards medlemmar.

Detta minskade kostnaderna för banker att utfärda kort, betala handlare och göra upp med kortinnehavare, vilket möjliggör en större expansion av betalningsbranschen.

Visa och MasterCard har utvecklat regler och standardiserade förfaranden för kort- och pappershantering för att minska bedrägerier och missbruk av kort.

De två anslutningarna skapade internationella system för att hantera utbytet av pengar och information och etablerade ett skiljeförfarande för att lösa tvister mellan medlemmar.

Andra utgivningsfasen

Även om American Express var bland de första företagen att utfärda betalkort var det inte förrän 1987 som de utfärdade ett kreditkort med vilket kunderna kunde betala över tid och inte i slutet av varje månad. Dess ursprungliga affärsmodell fokuserade på reseutgifter från affärsmän och innebar betydande inkomster från handlare och årliga avgifter från kunder.

Medan detta fortfarande är kärnan i affärsmodellen, har företaget utvecklat ett flertal andra kreditkort med lägre priser och belöningsprogram, liknande de som finns hos konkurrenterna.

2004 fälldes Visa och MasterCard i ett kartellmål – initierat av USA: s regering och det amerikanska justitiedepartementet – vilket för alltid kom att ändra den exklusiva relation som Visa och MasterCard haft med bankerna. Domslutet innebar att banker måste erbjuda sina kunder andra alternativ förutom ett Visa eller MasterCard.

Framtiden för kreditkort

Plastkort har varit standard i ett halvt sekel men alternativa former av betalningsystem är i dag allt mer framträdande. Allt ifrån webbaserade tjänster som PayPal till mobila betalningslösningar tar nu marknadsandelar från de traditionella kreditkorten.Men med kreditkortens starka ställning som ett självklart förstahandsval för de flesta konsumenter är det osannolikt att kreditkorten kommer att lämna scenen inom en nära framtid.

Folk gillar helt enkelt sina kort och det är helt enkelt inte samma känsla att ”flasha” på krogen med en app i mobilen som ett blänkande guldkort.

Konsumentverket: Kortavgifter kreditkort

Frågor och svar

Ett kreditkort låter dig låna pengar från ett kreditkortsföretag medan ett betalkort drar pengar direkt från ett associerat bankkonto.
Att ansöka om ett kreditkort är en enkel, okomplicerad process som bara kräver viss grundläggande information.
18 är vanligtvis minimiåldern för att ansöka självständigt om ett kreditkort i Sverige. Personer under 18 år kan dock läggas till som behöriga användare till sina föräldrars konton.
En enkel regel: betala din räkning i sin helhet och i tid varje månad. Sena betalningar gör att räntan börjar ticka. Sena eller missade betalningar kan också ha en negativ effekt på din kreditpoäng.
Fördelar med online-shopping med ett kreditkort jämfört med ett betalkort inkluderar vanligtvis möjligheten att få poäng på inköpen. Men den viktigaste skillnaden har att göra med bedrägeri. Om någon handlar med ditt betalkort kommer pengarna direkt från ditt bankkonto. Även om du kan få en återbetalning kan det ta veckor eller månader att få tillbaka pengarna. Med ett kreditkort kan du bestrida köpet och pengarna lämnar aldrig ditt konto.
Det skadar aldrig att ringa ditt kreditkortsföretag och be om en lägre ränta. Beroende på din nuvarande ställning och kredithistorik kan en kundtjänstrepresentant kanske godkänna en lägre ränta.

Utgivare

Lastoffer Network

[email protected]

© 2003-24

lastoffer.net

DMCA Protected

lastoffer network