Bostadslån

bolanAtt spela ut långivarna mot varandra är den bästa metoden för att låna pengar till lägsta möjliga kostnaden. Ett bostadslån är en produkt, precis som en bil, så pris och villkor är för det mesta förhandlingsbara. Tänk på att inte bara jämföra räntan. Det finns många andra kostnader som det är viktigt att ha koll på. Genom att titta runt, jämföra och förhandla kan du spara många tusen kronor per år.

Samla information från flera långivare

Bostadslån finns från flera typer av långivare. Sparbanker, affärsbanker, bolånebanker (SBAB) och andra kreditmarknadsföretag. Olika långivare erbjuder olika priser, så det gäller att kontakta flera långivare för att få det bästa priset. Det går också att få ett bostadslån genom en låneförmedlare. En bolånemäklare hittar olika erbjudanden men lånar själv inte ut pengar direkt, med andra ord, de är bara en mellanhand mellan långivaren och låntagaren.

En mäklare med tillgång till flera långivare kan innebära ett större utbud av låneprodukter och villkor att välja mellan. Mäklare har i allmänhet kontakt med flera långivare men de är inte skyldiga att hitta den bästa lösningen om de inte har ett avtal om att agera ombud. Därför bör man även i det fallet överväga att kontakta fler än en mäklare.

Skaffa all väsentlig information om kostnader

Se till att få information om bostadslånet från flera långivare eller mäklare. Det är viktigt att veta exakt mycket egen kontantinsats låntagaren har råd med och att ta reda på alla kostnader för lånet. Att veta precis hur mycket den månatliga betalningen eller räntan kommer att bli räcker inte. Be om information om samma lånebelopp, lånet, och typ av lån så att du kan jämföra informationen. Följande information är viktigt att få från varje långivare eller mäklare:

Skaffa det bästa lånet du kan

När du vet vad varje långivare har att erbjuda är det dags att börja förhandla. På en given dag kan långivare och mäklare erbjuda olika priser för samma lånevillkor till olika kunder, även till och med till två konsumenter med helt likvärdiga förutsättningar.

Den mest troliga orsaken till prisskillnaden är den provision som handläggaren har rätt till. När ett lån förmedlas via en lånemäklare blir det alltid dyrare för banken som då får betala mäklaren för den nya kunden. För den skicklige förhandlaren är det därför alltid bäst att förhandla direkt med långivaren.

Generellt sett finns skillnaden mellan det lägsta tillgängliga priset för ett lån och alla högre priser där helt enkelt för att låntagaren frivilligt går med på att betala ett för högt pris.

Kom ihåg: Fråga runt, jämför och förhandla!

När du köper ett hem, kom ihåg att åka runt (en virtuell rundtur på nätet fungerar också), att jämföra kostnader och villkor, och att förhandla om det bästa erbjudandet.

Din lokaltidning och Internet är bra ställen att utgå ifrån för att hitta ett bra lån. Där kan du hitta information både om räntan och också villkoren från många långivare.

Se vad andra betalar för ränta

Genom SvDs boräntekarta kan du se hur mycket dina grannar betalat för sina bolån

kartan

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*