Hur många bläckpatroner behöver jag köpa?

2024-02-23
Faktaruta: Hur många bläckpatroner behöver jag köpa?

Hur många bläckpatroner du behöver köpa beror på din skrivares modell och dina utskriftsbehov.

Färgskrivare kräver oftast separata patroner för varje färg. Om du skriver ut ofta eller i stora mängder kan det vara klokt att ha extra patroner i beredskap.

Hur många bläckpatroner behöver jag köpa?

Patroner.se

populärt val
Patroner.se
Billiga bläckpatroner - online sedan 1996
Erbjudande Bläck en krona
Trustilot betyg 4,5
Produkt för en krona Ja

Bäst hur många bläckpatroner behöver jag köpa?

 1. Patroner.se : Hur många bläckpatroner behöver jag köpa?
 2. InkClub : Hur många bläckpatroner behöver jag köpa?
 3. Tonerlagret : Hur många bläckpatroner behöver jag köpa?
 4. Office and Print : Hur många bläckpatroner behöver jag köpa?
 5. Kjell & Co : Hur många bläckpatroner behöver jag köpa?

InkClub

InkClub
Mer än bara bläck och toner
Erbjudande Bläckpatron en krona
Trustilot betyg 4,4
Produkt för en krona Ja

Tonerlagret

Tonerlagret
Toner och bläck till lagerpris
Erbjudande Låga priser
Trustilot betyg 3,3
Produkt för en krona Nej

Office and Print

Office and Print
Bra priser på produkter du använder
Erbjudande Fraktfritt över 1000 Kr
Trustilot betyg
Produkt för en krona Nej

Kjell & Co

Kjell & Co
Kunskap och tillbehör till hemelektronik
Erbjudande Fri frakt över 499 Kr
Trustilot betyg 3,4
Produkt för en krona Nej

Trustscore Erbjudande Frakt Sista beställning
InkClub Mer än bara bläck och toner 4,4 Bläckpatron en krona 49 kr 19:00
Patroner.se Billiga bläckpatroner - online sedan 1996 4,5 Bläck en krona 49 kr 16.00
Tonerlagret Toner och bläck till lagerpris 3,3 Låga priser 49 kr 16.00
Office and Print Bra priser på produkter du använder Fraktfritt över 1000 Kr 95 kr 13.00
Kjell & Co Kunskap och tillbehör till hemelektronik 3,4 Fri frakt över 499 Kr 49 kr 14:00
Förklaring: Hur många bläckpatroner behöver jag köpa?

Många av oss ställer oss någon gång inför skrivarens mystiska värld och de ofta komplexa beslut som följer med den. En av de mest pressande frågorna som dyker upp, särskilt för dem som nyligen skaffat en skrivare, är: ”Hur många bläckpatroner behöver jag köpa?

Medan denna fråga kan tyckas enkel vid första anblick, är svaret ofta beroende av en mängd faktorer som sträcker sig från skrivarens modell till användarens specifika behov.

Utskriftsvanor är nyckeln

För vissa skrivare krävs endast en svart bläckpatron och en färgpatron, medan andra mer avancerade modeller kan ha separata patroner för varje enskild färg. Dessutom kommer den faktiska användningen av skrivaren – frekvensen av utskrifter, typ av dokument och kvalitetsinställningar – att spela en avgörande roll i hur snabbt bläcket förbrukas.

Att ha insikt i sina utskriftsvanor är nyckeln. Den som ofta skriver ut färgbilder kommer att förbruka färgbläck snabbare än någon som huvudsakligen skriver ut svartvita textdokument. Genom att förstå både skrivarens krav och ens egna behov, kan man närma sig den optimala mängden bläckpatroner att ha på lager.

Återförsäljare

Trustscore Erbjudande Frakt Sista beställning
InkClub Mer än bara bläck och toner 4,4 Bläckpatron en krona 49 kr 19:00
Patroner.se Billiga bläckpatroner - online sedan 1996 4,5 Bläck en krona 49 kr 16.00
Tonerlagret Toner och bläck till lagerpris 3,3 Låga priser 49 kr 16.00
Office and Print Bra priser på produkter du använder Fraktfritt över 1000 Kr 95 kr 13.00
Kjell & Co Kunskap och tillbehör till hemelektronik 3,4 Fri frakt över 499 Kr 49 kr 14:00

Sporadiska utskrifter eller storförbrukare?

Bläckpatroner till skrivare är för storförbrukaren en dyr investering, ofta närmar sig eller överstiger kostnaden för en ny skrivare efter en eller två laddningar. Men även om det är en betydande kostnad för både kontor och hem, är det för många det mest nödvändiga inköpet. Brist på många andra kontorsmaterial har inte har en stor inverkan på produktivitet, men utan skrivarbläck riskerar hela verksamheten att stanna upp.Därför är det viktigt att veta hur många bläckpatroner som bör inhandlas vid varje inköpstillfälle.

Inköpsanalys för effektivt bläckinköp består av tre delar. Först måste patronernas livslängd eller utgångsdatum fastställas. Bläcket torkar med tiden och kan därför inte lagras under för lång tid. De enskilda pigmenten faller dessutom samman efter lång lagring, vilket gör att bläcket inte längre kan fästa på pappret. Även om utgångsdatumen varierar mellan olika patrontyper är det ett faktum att ta hänsyn till att för stora inköp kan göra att de längst lagrade patronerna riskerar kvalitetsförsämringar. Detta är även avhängigt förvaringsmiljön: genom att förvara patroner i torra och mörka miljöer, med liten temperaturvariation, klarar de längre lagringstider.

Information om utgångsdatum och förvaringstemperaturer betyder dock ingenting utan kunskap om i vilken hastighet patronerna förbrukas. Hemanvändare kanske endast förbrukar en enda patron varannan månad, medan ett kontor kan behöva ersättningspatroner på veckobasis. Genom att göra en anteckning när en ny bläckpatron börjar användas går det att få en bra uppskattning av ungefärlig livslängd. Det mest ekonomiska inköpet blir då att köpa värdepaket där antal patroner sammanfaller med utgångsdatumet/uppskattad förbrukningstid per patron.

Du bör alltid ha ett reservlager av bläck av flera skäl. Först och främst (vilket är uppenbart) utan bläck går det inte att göra några utskrifter och om du har slut på ersättningspatroner blir du tvungen att slösa tid och pengar på att rusa ut köpa en dyr orginal patron i butik. Särskilt stor blir paniken om en tidsfrist för en presentation närmar sig och alla bläckkasseter är förbrukade. För det andra, vissa patroner kan tyvärr ha elektroniska eller mekaniska fel, och en helt ny patron kan helt enkelt sluta fungera och måste returneras till inköpsstället.

Detta gäller särskilt för kompatibla bläckpatroner. Genom att noggrant beakta dessa punkter, kan du göra ett välgrundat beslut om hur stort lager av bläck du behöver i ditt hem eller företag, och se till att aldrig få slut på bläck – och undvika ett av datoranvändarens största irritationsmoment.

System for automatic ordering of ink

Är bläckpatroner billigare till nya skrivare?

Skrivarbläck är en av de stora kostnaderna för att äga en dator. För att tvinga konsumenter att köpa originalprodukter är det många tillverkare av skrivare som vidtar åtgärder för att se till att endast deras patroner fungerar i en enhet så att de sedan kan ta ut extremt höga priser för sina produkter.

Många konsumenter undrar om deras val av skrivare påverkar dessa kostnader och som du kanske gissat, det kan göra stor skillnad. Märket på skrivaren som du väljer kommer med all säkerhet att påverka utskriftskostnaderna, men skrivarens modell är också en viktig faktor. Många nyare HP skrivare erbjuder till exempel mycket bättre HP bläckpatroner än sina föregångare.

Det är inte mer bläck i en nyare patron än i en äldre modell. I själva verket har storleken på bläckpatroner minskat under åren. Trots det har dock inte kostnaden för bläckpatroner till skrivare gått ner. Skrivartillverkarna söker ständigt efter nya sätt att använda mindre bläck per utskrift, eftersom detta sänker kostnaderna och gör produkterna mer användbara för kunder (som tenderar att bli mycket frustrerad om bläcket tar slut efter bara ett par dussin utskrifter). En ny skrivarpatron har ibland skrivarhuvudet monterat direkt på kassetten och de är utformade för att använda bläck effektivt utan att slösa en droppe.

Detta är dock inte alltid fallet. Vissa nyare skrivare uppvisar faktiskt sämre avkastning än skrivare som har ett par år på nacken, och tyvärr finns det ingen gemensam standard som kan användas för att mäta åtgången av skrivarbläck från en viss skrivare. Detta håller dock på att förändras eftersom många tillverkare har anslutit sig till senare ISO-standarder som gör det mycket lättare för konsumenterna att avgöra om en viss skrivare är mer ekonomisk än en annan, oavsett märke.

Ett annat bra sätt att skaffa sig överblick på bläckkostnader för olika skrivare är att läsa kundrecensioner och försöka hitta den bästa skrivaren för olika utskriftstyper. Besparingar kan även göras genom att ändra utskriftsvanor; för monokroma utskrifter använd skrivarens ”utkast” inställningar, och undvika att skriva ut något onödigt. Använd alternativet ”förhandsgranska” när så är möjligt. Att ändra sina utskriftsvanor tar inte mycket tid, men det kan drastiskt minska dina bläckkostnader, särskilt när de kombineras med billiga patroner. Genom sunt förnuft går det lätt att få fler utskrifter per bläckpatron och spara på papper och bläck, oavsett ålder på den skrivare som används.

Nyare skrivare använder mindre bläck

Skrivartillverkare designa sina enheter för att få så mycket bläck som möjligt ur varje bläckpatron. Detta är fördelaktigt för både konsumenter och tillverkarna själva. Effektiv bläckanvändning är miljövänligt eftersom fler sidor kan skrivas ut innan en patron måste kasseras eller återfyllas.

Skrivartillverkare kan marknadsföra sina enheter till konsumenterna mer effektivt genom att använda säljargument baserade på skrivarens effektivitet jämfört med konkurrenter. Tillverkare använder olika tekniker när de utformar sina enheter för att åstadkomma bästa möjliga utskriftseffektivitet.

En av de mest effektiva ny teknikerna som möjliggör lägre bläckkonsumtion och mer miljövänlig bläckanvändning är att sätta lock på skrivarhuvudena när de inte används. Detta förhindrar att skrivarhuvudena torkar ut och gör att det går åt mindre bläck som smörjmedel, vilket avsevärt förlänger livslängden på varje patron. Detta betyder dock inte att en skrivare kan stå oanvänd på obestämd tid utan att dess skrivhuvuden torkar ut. Skrivaren behöver fortfarande användas ibland för att hålla den i gott skick.

Vissa skrivare har också automatiska rengöringscykler som rensar skrivarhuvudena genom en kort mekaniska process. Skrivaren sprutar luft eller bläck genom huvudet vilket rensar och rengör  bläckpatronerna. Vanligtvis sker detta under skrivares test eller rengöringsfas, men det gäller ändå att komma ihåg att köra dessa program ibland att hålla enheten i trim och undvika onödigt slöseri.

Under det senaste decenniet har tillverkare av skrivare kraftigt förbättrat utformningen av sina patroner för att skära ner på bläckspill. Nya patroner är konstruerade med relativt små patronhuvuden och små, lufttäta bläckkassetter. Stora kontorsskrivare använder patroner med flera separata bläckbehållare, vilket minimerar slöseri då det enkelt går att byta ut en enda färg.

Moderna skrivare är generellt mycket effektivare än äldre skrivare, kostnaden för bläckpatroner är dock normalt densamma eller högre än patroner för äldre enheter. Tillverkarna använder mönsterpatent för att in i det längsta hindra sina kunder från att köpa generiska så kallade kompatibla bläckpatroner och trycker på återförsäljare att endast saluföra märkespatroner. Genom en monopolistisk konkurrenssituation kan de fritt sätta priset på sina produkter så högt de önskar. I själva verket är det inte någon större skillnad på kompatibla och original patroner – förutom priset!

Lyckligtvis har konsumenter tillgång till gott om billiga och miljövänliga alternativ att välja mellan vid inköp på nätet. Skrivarbläck som köps i form av återfyllda bläckpatroner är miljövänliga alternativ eftersom det minskar plaståtgången. Många e-handlare som erbjuder generiska bläckpatroner för praktiskt taget varje ny skrivare på marknaden. Dessa kassetter använder liknande konstruktioner som märkespatroner och är exceptionellt kostnadseffektiv. Genom att välja generiskt skrivarbläck och göra inköpen på nätet kan skrivarens ägare spara tusentals kronor varje år på kostnaden för bläck och samtidigt säkerställa hållbara, kostnadseffektiva och miljövänliga inköpsvanor.

Så här förvaras bläckpatron

Bläckpatroner ska förvaras i sina originalförpackningar i ett upprätt läge med skrivhuvudet uppåt. Om flera patroner medföljer i samma förpackning måste de förvaras separat från varandra annars kan bläck blandas i patronerna om det blir en läcka.

Kontrollera att lagringsutrymmet inte är för varmt. Stark värme kan göra skapa luftbubblor som får bläckkassetten att expandera och läcka.

Att installera och hantera bläckpatroner

När du installerar en ny bläckpatron tar du först bort tejpen som täcker skrivarhuvudet. Följ instruktionerna från skrivartillverkaren hur du skall installera patronen, metoden skiljer sig åt mellan olika fabrikat.

Om du får bläck på huden, tvätta bort den med tvål och vatten. Om du skulle få bläck i ögonen, skölj dem omedelbart och grundligt med vatten. Kontakta en läkare om din syn blir nedsatt eller om du känner obehag.

Skriv ut en testsida för att kontrollera att skrivaren fungerar som den ska efter att den nya bläckpatronen har installerats.

Tryck inte, torka eller täck över kopparkontakter eller drivarstyrningen av skrivhuvudet. Repor på dessa delar kan orsaka att skrivaren inte fungerar eller leda till dålig utskriftskvalitet.

Skrivarhuvudet är mycket känsligt eftersom det är den plats där bläcket kommer ut från munstyckena. HP har några instruktioner om vilken del av skrivarhuvudet du kan rengöra, läsa detta noga om du upptäcker att det läcker bläck från skrivarhuvudet.

Skaka inte patronen eftersom det kan skada patronen eller orsaka läckage.

Lämna inte dina bläckpatroner utanför skrivaren längre än 30 minuter om du tänker använda dem igen. Det bläck som används i bläckstråleskrivare är snabbtorkande och kan lätt täppa till de mikroskopiska munstyckena i skrivhuvudet vilket gör patronen oanvändbar i värsta fall.

Stäng alltid av skrivaren (med av knappen) när du inte använder den. När skrivaren är avstängd hindras luft från att nå skrivhuvudet. Att göra detta är också ekonomiskt, eftersom du sparar några kronor på din elräkning.

Ta hand om din skrivare

Det rekommenderas att du rengör skrivaren minst en gång i halvåret beroende på hur mycket du använder skrivaren och hur fri den omgivande miljön är från damm, hår och andra partiklar. Facket skall alltid vara stängt när du inte använder skrivaren eftersom detta hindrar damm och smuts från att komma in.

Skriv ut en testsida varannan vecka för att se till att skrivhuvudet inte blir tilltäppta.

Vad gör man med en tom bläckpatron?

Ta inte bort en Canon bläckpatron eller en patron av annat fabrikat om den är tom och du inte har en ny patron att ersätta den med. Om du tar bort patronen kan luften som då kommer in i skrivarhuvudet göra att bläcket torkar och täpper till munstyckena. Detta är särskilt viktigt på vissa Epson-skrivare eftersom skrivhuvudet är ansluten till skrivaren och inte kassetten. Försök inte att skriva ut om en av dina bläckpatroner är tomma eftersom detta kan orsaka skador på skrivhuvudet. Tomma patroner kan återfyllas eller lämnas tillbaka till inköpsstället.

Fler spartips

12 tips för att spara pengar på utskrifter

10 tips

 • 1. Skrivutskvantitet: Bedöm hur mycket du skriver ut varje månad. Ju mer du skriver ut, desto fler patroner kommer du att behöva.
 • 2. Dokumenttyp: Utskrifter med mycket bilder och grafik kommer att förbruka mer bläck än vanlig text.
 • 3. Färg eller svartvitt: Om du oftast skriver ut i färg, kan du behöva fler färgpatroner jämfört med svartvita utskrifter.
 • 4. Bläckpatronens kapacitet: Se till att känna till volymen av bläck i patronen du överväger. Vissa patroner kommer i ”XL” versioner som varar längre.
 • 5. Uppkommande projekt: Om du vet att du har ett stort utskriftsprojekt som kommer upp, överväg att köpa extra patroner i förväg.
 • 6. Hållbarhet: Tänk på hållbarheten av bläckpatroner. Även om du inte skriver ut mycket nu, kan det vara bra att ha några extra på lager ifall de behövs senare.
 • 7. Försäljningar och erbjudanden: Om det finns ett bra erbjudande, kan det vara ekonomiskt att köpa bläckpatroner i bulk.
 • 8. Reservpatroner: Det är alltid bra att ha minst en uppsättning reservpatroner till hands för att undvika driftstopp.
 • 9. Återfyllningsmöjligheter: Om du har möjlighet att fylla på dina patroner, kan du behöva köpa färre nya patroner.
 • 10. Återvinningsprogram: Vissa tillverkare erbjuder rabatter för retur av tomma patroner, vilket kan påverka hur många nya patroner du köper.

Frågor och svar

Antalet bläckpatroner som behövs beror på skrivarmodellen och hur mycket du skriver ut. Vanligtvis behöver du åtminstone en svart bläckpatron och en färgpatron.
Om du inte skriver ut i färg kan du vanligtvis använda enbart en svart bläckpatron. Dubbelkolla skrivarens specifikationer för att vara säker.
Frekvensen för byte av bläckpatroner beror på hur mycket du skriver ut och skrivarens kapacitet. När bläcket börjar ta slut får du vanligtvis en varning på skrivaren eller i programvaran.
En bläckpatrons livslängd beror på hur mycket du skriver ut. Det kan variera från några veckor till flera månader. Det beror också på bläckpatronens kapacitet och storlek.
Ja, många tillverkare erbjuder multipack där du kan köpa flera bläckpatroner samtidigt till ett förmånligt pris.
Ja, du kan använda kompatibla bläckpatroner istället för originalpatroner. Se till att välja kompatibla patroner från ett pålitligt företag som är kompatibla med din skrivarmodell.
I många fall innehåller kompatibla produkter mer bläck än original och räcker alltså längre.
Du kan kontrollera vilka bläckpatroner som är kompatibla med din skrivare genom att kolla skrivarens manual eller besöka tillverkarens webbplats.
Vissa bläckpatroner kan återfyllas själv, men det kan påverka utskriftskvaliteten och skrivarens prestanda. Kontrollera tillverkarens rekommendationer innan du försöker återfylla patronerna själv.
Ja, vissa bläckpatroner finns i högkapacitetsalternativ som rymmer mer bläck. De kallas ofta XL-patroner.

Redaktionen

Stig Eskilsson är skribent och expert inom området för bläckpatroner och toner. Med sin gedigna kunskap och passion för ämnet bidrar han regelbundet med informativa och insiktsfulla artiklar.

Mer om oss

Bläckbloggen

Kontakt

Säkerhetspolicy

Villkor

Nyheter

Artiklar

Utgivare

Lastoffer Network

[email protected]

© 2003-23

lastoffer.net

DMCA Protected

lastoffer network