Piratpatroner

2024-04-25
Faktaruta: Piratpatroner

Piratpatroner är icke-original bläckpatroner oftast tillverkade av tredje part. Skillnaden ligger i att de kan vara billigare än originalpatroner men kan variera i kvalitet.

De billigaste finns oftast hos online-återförsäljare eller större elektronikkedjor som säljer kompatibla produkter.

Piratpatron

Patroner.se

populärt val
Patroner.se
Billiga bläckpatroner - online sedan 1996
Erbjudande Bläck en krona
Trustilot betyg 4,5
Produkt för en krona Ja

Bäst piratpatroner

 1. Patroner.se : Piratpatroner
 2. InkClub : Piratpatroner
 3. Tonerlagret : Piratpatroner
 4. Office and Print : Piratpatroner
 5. Kjell & Co : Piratpatroner

InkClub

InkClub
Mer än bara bläck och toner
Erbjudande Bläckpatron en krona
Trustilot betyg 4,4
Produkt för en krona Ja

Tonerlagret

Tonerlagret
Toner och bläck till lagerpris
Erbjudande Låga priser
Trustilot betyg 3,3
Produkt för en krona Nej

Office and Print

Office and Print
Bra priser på produkter du använder
Erbjudande Fraktfritt över 1000 Kr
Trustilot betyg
Produkt för en krona Nej

Kjell & Co

Kjell & Co
Kunskap och tillbehör till hemelektronik
Erbjudande Fri frakt över 499 Kr
Trustilot betyg 3,4
Produkt för en krona Nej

Trustscore Erbjudande Frakt Sista beställning
InkClub Mer än bara bläck och toner 4,4 Bläckpatron en krona 49 kr 19:00
Patroner.se Billiga bläckpatroner - online sedan 1996 4,5 Bläck en krona 49 kr 16.00
Tonerlagret Toner och bläck till lagerpris 3,3 Låga priser 49 kr 16.00
Office and Print Bra priser på produkter du använder Fraktfritt över 1000 Kr 95 kr 13.00
Kjell & Co Kunskap och tillbehör till hemelektronik 3,4 Fri frakt över 499 Kr 49 kr 14:00
Förklaring: Piratpatroner

När det kommer till skrivarens underhåll och drift, är inköp av bläckpatroner en av de största utgifterna för många användare. I sökandet efter mer ekonomiska alternativ har termen ”piratpatroner” kommit att bli ett alltmer bekant begrepp. Men vad exakt är dessa patroner, och hur skiljer de sig från de traditionella bläckpatronerna vi är vana vid?

Piratpatroner, även kända som kompatibla eller tredjepartspatroner, är bläckpatroner som inte tillverkas av den ursprungliga skrivartillverkaren.

Pirattillverkade patroner

”Pirattillverkade patroner” produceras de av andra företag med avsikt att vara kompatibla med populära skrivarmärken och modeller. Medan de ofta marknadsförs som ett billigare alternativ till originalpatroner, kan deras prestanda, kvalitet och tillförlitlighet variera.

Ett av de största skälen till att konsumenter vänder sig till piratpatroner är priset. I den digitala tidsåldern, med en uppsjö av e-handelsplattformar och globala marknadsplatser, har det blivit lättare än någonsin att jämföra priser och hitta de billigaste leverantörerna. Men samtidigt som prisfördelarna kan vara lockande, är det viktigt för konsumenter att väga dessa besparingar mot kvaliteten och pålitligheten av produkten de köper.

Prispirater

Piratpatroner kallas bläckpatroner och tonerkassetter som inte är tillverkade under ett känt varumärke. Märkespatroner är kända för att vara dyra, i relation till framställningskostnaden och den lilla mängd bläck de innehåller är de en mycket lönsam affär. Anledningen till att tillverkare av bläck- och toner kan ta ut så höga priser är att det inte finns någon gemensam standard och (åtminstone inledningsvis) därför ingen konkurrens.Priset kan därför sättas så högt som det varit möjligt. De orimligt höga priserna på förbrukningsvaror till skrivare har gjort att en grå marknad för patroner växt fram med tillverkning framförallt i Asien.

Är piratpatroner olagliga?

Pirater ägnar sig bland annat åt fartygskapningar och illegal kopiering. Många konsumenter tror därför felaktigt att så kallade ”piratpatroner” är olagliga, det är fel.Den exakta utformningen av en originalpatron är förvisso skyddad av olika patent och kan får inte kopieras rakt av, det vore ett patentbrott. Det är dock ganska enkelt att genom ändring av en del detaljer i hur behållaren ser ut kringgå patentskyddet och helt lagligt tillverka billigare bläckpatroner. Det går helt enkelt inte att patentera någon så allmänt som ”en plastbehållare innehållande bläck”. Det är alltså helt riskfritt att köpa piratpatroner eller plastbehållare innehållande  bläck från nätbutiker som säljer bläck eller toner till HP eller vilken tillverkare som helst.

Piratpatroner är mycket billigare

Renoverade och kompatibla piratpatroner

Har du någonsin undrat varför renoverade och kompatibla s.k. piratbläckpatroner kostar i genomsnitt 50 % mindre jämfört med original bläckpatroner? Kanske går du i tankarna på att prova att köpa hem en laddning kompatibla patroner för att se hur de fungerar?Prismedvetna konsumenter vet att bläckpatroner och toners är omotiverat dyra och genomskådar tricket med det låga priset på skrivare i syfte att i nästa skede göra stora vinster på patronerna. Vad däremot inte känner till är att tillverkare av piratpatroner eller kompatibla patroner har gjort stora teknologiska framsteg under de senaste åren och att deras produkter nu är ett utmärkt alternativ till de dyra märkespatronerna.

Är renoverade, miljö- eller kompatibla piratpatroner samma sak?

Även om återtillverkade och originalpatroner ser likadana ut, finns det en grundläggande skillnad mellan en återfylld patron och en helt ny i originalskick

Miljövänliga, återanvända patroner kallas ofta felaktigt för ”piratpatron” trots att den är tillverkad av varumärkesinnehavaren. Vid (åter)tillverkning av en miljöpatron används så mycket som det går av den ursprungliga kassetten och trasiga delar bytts ut för att säkerställa önskad kvalitetsnivå innan laserkassetten eller bläckpatronen åter fylls på med nytt bläck eller pulver.

Det är vanligare att laser patroner får detaljer utbytta eftersom de har en betydande mängd rörliga delar. En vanlig konstruktion av piratpatron av bläckstråletyp som hittas hos skrivare från HP och Lexmark är att skrivarhuvudet är monterat på behållaren.

Tillverkningsprocessen innebär att dee insamlade tomma patronerna öppnas och rengörs med ultraljudsrengöring. En ny svamp ersätter den gamla och nytt bläck fylls på. Slutligen görs en serie utskriftsprov för att säkerställa bra tryck och färgåtergivning.

Kompatibla bläckpatroner till hp är nytillverkade från grunden och har en annan design och konstruktion än originalet med syfte att framställa en icke-original patron. Alla delar är helt nya och inga återvunna delar används.

Den som letar efter billiga bläckpatroner till skrivare från Lexmark, HP och Dell är i de flesta fall hänvisad till renoverade patroner, medan användare av Epson, Canon  bläckpatroner och Brother inte har några problem att hitta nytillverkade kompatibla patroner.

Är det skillnad i kvalitet mellan pirat och original?

Det går inte att ge ett entydigt svar på den frågan eftersom det är så stora skillnader mellan olika tillverkare. Vissa renoverade/kompatibla produkter kommer att ge samma kvalitet och innehåller ofta bläck som räcker till fler sidor än original bläckpatroner

I många fall erbjuder återförsäljare på nätet pengar tillbaka garanti för att göra beslutet att prova billigare alternativ lättare. Det är sant att kvaliteten på renoverade/kompatibla piratpatroner tidigare inte levde upp till samma standard som original, emellertid har fortlöpande utvecklingsarbete tillsammans med framsteg i tillverkningsteknik idag säkerställt att kvalitet inte längre är en fråga som behöver vara något att oroa sig. Däremot kan det för professionella utskrifter finnas minimala nyansskillnader i fotoutskrifter som normalanvändaren inte ens märker av.

Gäller skrivarens garanti om jag använder piratpatroner?

För att skydda sitt eget monopol har skrivartillverkare tidigare försökt ogiltigförklara garantin om de hittar en icke original kassett i skrivaren. Tyvärr lever myten om att garantin förloras vid användning av piratpatroner kvar. Konkurrensverket har för många år sedan fastslagit att garantin ska gälla oavsett var konsumenten väljer att handla sitt bläck.

Innan du köper bläck till din skrivare nästa gång kan det löna sig att utvärdera dina alternativ. Om du hittar piratpatroner till skrivaren till ett bra pris, varför inte prova. Om prisskillnaden mot original är liten (vilket inte är troligt) är det å andra sidan bättre att ta det säkra före det osäkra och inte byta leverantör.

Piratpatroner är mycket billigare

Priset på piratpatroner är inte bara lite lägre än motsvarande original. Hos de mest populära svenska lågprisbutikerna går det enkelt att handla kompatibla bläck- och tonerprodukter från ISO 9000 godkända ”piratfabriker” till ofta långt under halva priset av en dyr märkespatron.

Vi har hittat tre bra återförsäljare som vi rekommenderar. Jämför priser på bläck till din skrivare och klicka dig sedan in på den billigaste sidan och börja spara pengar på bläckpatroner genom att handla piratpatroner redan idag.

gflesch.com Identifiera falska pirat patroner

10 tips

 • 1. Kvalitetsvariationer: Kvaliteten på piratpatroner kan variera kraftigt mellan tillverkare, så gör din forskning innan köp.
 • 2. Garantianspråk: Användning av piratpatroner kan påverka skrivarens garanti. Kontrollera skrivarens garantivillkor innan du använder kompatibla patroner.
 • 3. Kostnadsbesparingar: Piratpatroner är ofta billigare än originalpatroner, vilket kan leda till betydande besparingar över tid.
 • 4. Utskriftskvalitet: Medan vissa piratpatroner kan producera utskrifter av jämförbar kvalitet som original, kan andra ha sämre färgmatchning eller kladdigare resultat.
 • 5. Läs recensioner: Kolla kundrecensioner för specifika piratpatronsmärken för att få en uppfattning om deras prestanda och pålitlighet.
 • 6. Miljöpåverkan: Vissa piratpatronstillverkare fokuserar på miljövänliga lösningar, såsom återvinningsbara komponenter.
 • 7. Kompatibilitetsproblem: Se till att den piratpatron du överväger är fullt kompatibel med din skrivarmodell.
 • 8. Rengöring och underhåll: Piratpatroner kan ibland leda till att skrivarens bläckpatronshuvuden blockeras, så regelbunden rengöring kan vara nödvändig.
 • 9. Läckagerisk: Var medveten om att vissa lågkvalitativa piratpatroner kan läcka, vilket kan skada skrivaren eller förstöra utskrifter.
 • 10. Återförsäljarstöd: När du köper piratpatroner, se till att återförsäljaren erbjuder bra kundsupport och en rimlig returpolicy om du stöter på problem.

Frågor och svar

Piratbläckpatroner är bläckpatroner som är tillverkade av olicensierade eller icke-autentiska företag och säljs utan tillstånd från de ursprungliga tillverkarna.
Användning av piratbläckpatroner kan vara olagligt i vissa länder och strider mot upphovsrättslagar. Det är bäst att kolla lokala lagar och regler angående användningen av sådana produkter.
Piratbläckpatroner är vanligtvis billigare än originalpatroner eftersom de inte har samma kostnader för forskning, utveckling och varumärkeslicenser som de ursprungliga tillverkarna.
Risken med piratbläckpatroner är att de kan ge sämre utskriftskvalitet, orsaka skador på skrivaren och leda till kortare livslängd för skrivaren. Dessutom kan de bryta mot lagar och regler.
Det är inte rekommenderat att återfylla piratbläckpatroner själv eftersom kvaliteten på bläcket och patronerna kan vara tvivelaktig. Det kan också påverka utskriftskvaliteten och skrivarens prestanda.
Den enda tänkbara fördelen med piratbläckpatroner är de lägre initiala kostnaderna, men dessa fördelar uppvägs ofta av de potentiella riskerna och negativa konsekvenserna.
Se till att köpa bläckpatroner från pålitliga återförsäljare och kontrollera att de är originalprodukter som är kompatibla med din skrivarmodell. Läs recensioner och undvik misstänkta erbjudanden som verkar för bra för att vara sanna.

Redaktionen

Stig Eskilsson är skribent och expert inom området för bläckpatroner och toner. Med sin gedigna kunskap och passion för ämnet bidrar han regelbundet med informativa och insiktsfulla artiklar.

Mer om oss

Bläckbloggen

Kontakt

Säkerhetspolicy

Villkor

Nyheter

Artiklar

Utgivare

Lastoffer Network

[email protected]

© 2003-23

lastoffer.net

DMCA Protected

lastoffer network