Original och kompatibla bläckpatroner

2024-02-28
Faktaruta: Skillnad original och kompatibla bläckpatroner

Original bläckpatroner tillverkas av skrivarens varumärke och garanterar optimal prestanda och kvalitet.

Kompatibla bläckpatroner tillverkas av tredje part och är designade för att fungera med specifika skrivarmodeller, ofta till lägre kostnad, men kvaliteten kan variera jämfört med originalpatroner.

Skillnad original kompatibel bläckaptron

Patroner.se

populärt val
Patroner.se
Billiga bläckpatroner - online sedan 1996
Erbjudande Bläck en krona
Trustilot betyg 4,5
Produkt för en krona Ja

Bäst original och kompatibla bläckpatroner

 1. Patroner.se : Original och kompatibla bläckpatroner
 2. InkClub : Original och kompatibla bläckpatroner
 3. Tonerlagret : Original och kompatibla bläckpatroner
 4. Office and Print : Original och kompatibla bläckpatroner
 5. Kjell & Co : Original och kompatibla bläckpatroner

InkClub

InkClub
Mer än bara bläck och toner
Erbjudande Bläckpatron en krona
Trustilot betyg 4,4
Produkt för en krona Ja

Tonerlagret

Tonerlagret
Toner och bläck till lagerpris
Erbjudande Låga priser
Trustilot betyg 3,3
Produkt för en krona Nej

Office and Print

Office and Print
Bra priser på produkter du använder
Erbjudande Fraktfritt över 1000 Kr
Trustilot betyg
Produkt för en krona Nej

Kjell & Co

Kjell & Co
Kunskap och tillbehör till hemelektronik
Erbjudande Fri frakt över 499 Kr
Trustilot betyg 3,4
Produkt för en krona Nej

Trustscore Erbjudande Frakt Sista beställning
InkClub Mer än bara bläck och toner 4,4 Bläckpatron en krona 49 kr 19:00
Patroner.se Billiga bläckpatroner - online sedan 1996 4,5 Bläck en krona 49 kr 16.00
Tonerlagret Toner och bläck till lagerpris 3,3 Låga priser 49 kr 16.00
Office and Print Bra priser på produkter du använder Fraktfritt över 1000 Kr 95 kr 13.00
Kjell & Co Kunskap och tillbehör till hemelektronik 3,4 Fri frakt över 499 Kr 49 kr 14:00
Förklaring: Skillnad original och kompatibla bläckpatroner

I den ständigt växande världen av teknologi och elektronik står skrivaren som en pålitlig del av många hem och arbetsplatser. Men när det kommer till underhållet av dessa maskiner, uppstår ofta frågan om val av bläckpatroner. Specifikt står konsumenterna inför valet mellan original och kompatibla bläckpatroner. Denna fråga kan vid första anblick verka trivial, men i själva verket bär den en djupare betydelse som rör både ekonomi och kvalitet.

Original bläckpatroner, ofta kända som OEM (Original Equipment Manufacturer), är patroner tillverkade av själva skrivartillverkaren.

Optimal eller billigast utskrift

Originalpatroner är skräddarsydda för att passa en viss modell och garanterar en optimal prestanda. Å andra sidan finns kompatibla bläckpatroner, som tillverkas av tredjepartsföretag och är designade för att vara kompatibla med flera skrivarmodeller.

Medan vissa konsumenter svär vid originalpatronernas kvalitet och tillförlitlighet, finner andra att kompatibla patroner erbjuder ett mer kostnadseffektivt alternativ utan att kompromissa alltför mycket med kvaliteten. Denna dynamik mellan originalitet och kompatibilitet är central när man överväger vilket bläck som bäst uppfyller ens behov.

Billigast eller bäst utskrift`?

Kompatibla bläckpatroner (även kallade piratpatroner) kommer från en annan tillverkare och originalpatronen från den som tillverkade bläckstråleskrivaren är både mycket liten och samtidigt ganska stor.

Prisskillnaden är för de flesta konsumenter den stora frågan när kompatibla bläckpatroner jämförs med det ursprungliga varumärket. I vissa fall kan kostnaden för en kompatibel patron vara så mycket som 70 % lägre än för originalversionen. Skillnaderna i pris mellan det ursprungliga varumärket och en kompatibel lasertoner till hp kan fortfarande vara så mycket som 50 % men är normalt cirka 30 %.

Är kompatibelt bläck lika bra som original patroner?

Den mängd utskrifter som du får från att använda kompatibla bläckpatroner bör vara minst lika stor som originalet. Många kompatibla patroner har faktiskt en högre kapacitet och innehåller mer bläck vilket innebär att de räcker längre än det dyrare alternativet. Prisskillnaden blir viktigast om du kan få samma eller fler utskrifter från en billigare bläckpatron med bibehållen kvalitet.

Ett bra sätt att avgöra om kvaliteten är tillfredsställande är att utföra ett experiment med högglansigt fotopapper. Om du har ursprungliga original bläckpatronen i skrivaren skriver du ut ett urval av bilder på fotopapper under en tid och sätter upp dem på väggen eller någonstans där du kan se dem regelbundet.

När bläcket är slut köper du in en uppsättning av kompatibla bläckpatroner och kör en serie av samma foton på samma papper och sätter upp dem tillsammans med de tidigare utskrifterna och ser efter om det finns skillnader mellan de två utskrifterna. Resultaten bör berätta om skillnaden är tillräckligt små för att kunna övergå till det billigare alternativet med acceptabel kvalitet. För vardagsutskrifter som inte innebär utskrift på fotopapper är det troligt att piratpatronerna i de flesta fall kommer att vara bra.

Vad är skillnaden mellan kompatibla och återfyllda/återtillverkade bläckpatroner?

Även om tekniken bakom olika typer av skrivare som använder bläckpatroner är extremt komplex finns en enkel anledning till varför vissa skrivare kan använda kompatibla (nytillverkade) medan vissa endast kan använda påfyllda bläckpatroner.

Canon, Brother och Epson tillverkar skrivare med ett inbyggt skrivarhuvud. Därför, när du byter ut en färgpatron behöver du i praktiken bara ersätta bläckbehållaren. När en färg tar slut byter du helt enkelt bara ut den tomma färgbehållaren. HP, Lexmark och Dell tillverkar skrivare som har skrivarhuvudet integrerat i bläckpatronen. I detta fall sitter skrivarhuvudet på bläckpatronen och du får ett nytt varje gång patronen byts ut. Dessa bläckpatroner är i regel dyrare, eftersom de har mer teknik inbyggd.

En HP bläckpatron med integrerat skrivarhuvud kan i regel fyllas på upp till 10 gånger utan nämnvärd kvalitetsförlust. Om den återanvänds fler gånger än så innebär det tillslut märkbara försämringar av utskriftskvaliteten.

Kompatibel eller återfyllda patroner ger det bästa värdet och gör din utskrift mer ekonomiskt sett till mängden utskrifter.

OEM, kompatibla och miljöbläckpatroner

Är du förvirrad över den tekniska jargongen som används när det pratas färgpatroner och toner? Med alla de senaste innovationerna på toner- och bläckpatronsmarknaden är du kanske fortfarande rådvill inför alla val som konsumenten står inför.

Det är viktigt att lära sig de viktigaste skillnaderna mellan alla alternativ så du kan inte bara göra ett välgrundat beslut utan också kan spara tusentals kronor över tiden utan att kompromissa med utskriftskvalitet och sidtäckning.

Många konsumenter frågar sig vilka deras bläck och toner alternativ är för just deras skrivare. Det finns i huvudsak tre olika sorters alternativ; OEM (Original Equipment Manufacturer), kompatibel och återtillverkade produkter.

OEM (Original Equipment Manufacturer)

OEM bläck och toner patroner har samma varumärke som din skrivare och tillverkas av samma företag. På nätet är det lätt att hitta förbrukningsmaterial som bläckpatroner till Epson, HP, Canon, Brother, Lexmark, Dell och alla de stora varumärkena på marknaden. Dock kommer du att upptäcka att prisskillnaden mellan olika återförsäljare ofta är försumbar.

Nya kompatibla bläck- och tonerkassetter

Kompatibla patroner är som namnet antyder, ”kompatibla” med skrivaren men produceras av en annan tillverkare – inte den ursprungliga skrivartillverkaren. Kompatibelt skrivarbläck benämns  ibland som ”generiska” bläck- och tonerkassetter och produceras under en hög standard och strikt kvalitetskontroll. Ofta överstiger utskrifterna kvaliteten även jämfört med OEM bläck och toner kassetter. Därför, ger de konsumenten mer värde för pengarna och är kanske med undantag för professionella fotoutskrifter ett förnuftigt alternativ.

Renoverade tonerkassetter

Renoverade tonerkassetter är i grunden tomma toners som har återanvänts och ”renoverats” av certifierade tekniker. Processen innebär att tomma patroner köps eller samlas in, rengörs och inspekteras, slitna delar byts ut sedan fylls tonerkassetten på med nytt bläckpulver. Efter att de testas, packas de och säljs vidare.

Varför är återfyllda patroner det självklara valet för många företag och konsumenter?

Soptippar är fyllda med tomma bläckpatroner; genom att återanvända bläck och toner gör du därför en aktiv handling för en bättre miljö. En annan anledning är att de mest välrenommerade leverantörerna fyller patronerna till 100 % (det är inte alltid originalpatroner är helt fyllda) och därför i de flesta fall erbjuder en mycket högre sidtäckning.

Om du vill spara pengar och skona miljön är renoverade tonerkassetter en bra lösning

De återförsäljare av bläck som vi rekommenderar erbjuder konkurrenskraftigt prissatta OEM, pålitliga kompatibla patroner och av högsta kvalitet renoverade bläck och toners. De produceras i toppmoderna anläggning med ISO 9001: 2000 certifiering.

För att göra sina kunder nöjda arbetar näthandlare hårdare än konkurrenterna i en knivskarp industri och förbättrar ständigt sina erbjudanden och villkor för att uppnå fullständig kundtillfredsställelse.

HP.se produktpåstående original bläckpatroner

Quora: skillnad original och kompatibel bläckpatron

10 Tips

 • 1. Garantianspråk: Var medveten om att vissa skrivartillverkare kan hävda att garantin upphör att gälla om du använder kompatibla patroner. Kontrollera skrivarens garantivillkor noggrant.
 • 2. Utskriftskvalitet: Originalpatroner ger oftast den högsta och mest konsekventa utskriftskvaliteten, men många kompatibla patroner kan vara jämförbara.
 • 3. Kostnadseffektivitet: Kompatibla patroner är ofta billigare än original, men kvalitetsvariationer kan förekomma.
 • 4. Recensioner och rekommendationer: Innan du köper kompatibla patroner, läs recensioner och ta reda på vilka märken som är mest pålitliga.
 • 5. Miljöaspekten: Återanvändning och återfyllning av patroner kan vara mer miljövänligt. Vissa kompatibla patroner marknadsförs med denna vinkel.
 • 6. Förvaring: Oavsett om du väljer original eller kompatibla patroner, bör de förvaras på en sval och torr plats för att förhindra uttorkning eller läckage.
 • 7. Rengöring och underhåll: Oavsett vilken patron du använder kan bläckpatronshuvuden blockeras över tid. Använd din skrivares rengöringsfunktion regelbundet.
 • 8. Försäljningar och erbjudanden: Håll utkik efter rabatter på både original och kompatibla patroner för att maximera besparingarna.
 • 9. Läckagerisk: Medan läckage kan inträffa med någon typ av patron, kan vissa billiga kompatibla alternativ ha högre risk. Se till att placera skrivaren på en yta som lätt kan rengöras.
 • 10. Kompatibilitetskontroll: Försäkra dig om att den patron du köper, oavsett om det är original eller kompatibel, är rätt modell för din skrivare för att undvika eventuella problem.

Frågor och svar

Originalbläckpatroner tillverkas av samma företag som skrivaren, medan kompatibla bläckpatroner tillverkas av tredjepartsföretag.
Inte nödvändigtvis. Både original- och kompatibla bläckpatroner kan leverera bra utskriftskvalitet, men det beror på tillverkarens kvalitet och din specifika skrivare.
Inte alltid. Vissa kompatibla bläckpatroner kan leverera liknande utskriftskvalitet som originalpatroner, medan andra kan vara av lägre kvalitet. Det är viktigt att välja pålitliga kompatibla patroner från pålitliga företag.
Ja, kompatibla bläckpatroner är vanligtvis säkra att använda med din skrivare. Se dock till att välja patroner som är kompatibla med din specifika skrivarmodell för att undvika eventuella problem.
Nej, det är inte olagligt att använda kompatibla bläckpatroner. Du har rätt att använda bläckpatroner från tredjepartsföretag, så länge de inte bryter mot några upphovsrättslagar.
Ja, enligt utslag hos konsumentverket gäller garantin.
Originalbläckpatroner är utformade för att passa perfekt med din skrivare och kan ge utskrifter av högsta kvalitet. De har också en garanti från tillverkaren.
Kompatibla bläckpatroner är vanligtvis billigare än originalpatroner, vilket kan vara fördelaktigt för dem som vill spara pengar på bläckkostnader.

Redaktionen

Stig Eskilsson är skribent och expert inom området för bläckpatroner och toner. Med sin gedigna kunskap och passion för ämnet bidrar han regelbundet med informativa och insiktsfulla artiklar.

Mer om oss

Bläckbloggen

Kontakt

Säkerhetspolicy

Villkor

Nyheter

Artiklar

Utgivare

Lastoffer Network

[email protected]

© 2003-23

lastoffer.net

DMCA Protected

lastoffer network