Lån utan UC

2024-05-25

Möjligheten att kunna låna utan UC är en populär service. Det kan finnas många anledningar till att vilja välja bort långivare som använder UC.

Notera att UC är det kreditupplysningsföretag som används av de flesta banker och kreditinstitut i Sverige. När du väljer att låna utan UC får du färre valmöjligheter och kanske inte hittar den mest fördelaktiga lånelösningen.

Här kan du välja ett lån utan UC.

låna pengar utan uc

Varför låna utan UC ?

Den vanligaste anledningen till att ”låna utan UC” är att slippa få en förfrågan registrerad hos Upplysningscentralen. UC samägs av storbankerna och är det största upplysningsföretaget på marknaden för kreditupplysningar. Om man tar ett lån från en kreditgivare som inte ”tar UC” hämtas personinformation istället från en annan källa.

Nya långivare och mindre företag som erbjuder högkostnadskrediter (exempelvis snabblån) använder ofta andra upplysningsföretag än UC för att göra kreditbedömning på låntagaren.

En ledning är att upplysningar från UC kostar mer än billigare alternativ. Men det är också en marknadsanpassning för att tillmötesgå konsumenter som vill undvika att en förfrågan registreras hos UC.

Det finns flera fördelar med att välja ”lån utan UC”. Bara det faktum att det tas en upplysning har en negativ inverkan på kreditvärdigheten är en bidragande orsak till det stora intresset.

Genom att ta en mjuk kreditupplysning som inte registreras kan man söka lån utan att det påverkar kreditvärdigheten i UC systemet.

Fem anledningar till att låna utan UC

 • Skydda kreditvärdighet
 • Bevara integritet
 • Snabbare besked och utbetalning
 • Lägre krav
 • Alternativ kreditbedömning

Hur får man lån utan UC?

Även om UC är störst och används av storbankerna är det bara ett upplysningsföretag bland många anda. Det finns ingen lag som säger att en långivare måste ”ta en UC”.

Det finns faktiskt ingen lag på att en kreditupplysning måste tas överhuvudtaget. Däremot måste långivaren följa god kreditgivningssed och på något sätt ha ett underlag för sitt beslut.

Exakt vilka minimikrav som ska var uppfyllda för att kunna få ett lån är inte exakt fastställt. Men några grundkrav är att låntagaren ska vara folkbokförd i Sverige och ha tillräcklig betalningsförmåga för att betala tillbaks lånet.

Det är helt upp till en långivare att formulera sina krav. En långivare behöver inte beställa en UC eller ta en upplysning någon annanstans heller.

I princip kan långivaren ringa direkt till kronofogden och helt kostnadsfritt förhöra sig om de finns myndighetsbeslut riktade mot personen eller företaget.

Bäst lån utan UC

Låna utan UC med Bank-ID

Lån utan UC med bank-ID

Med ett lån utan med bank-id går det att få svar direkt på skärmen.  De flesta långivare som inte tar någon UC, kan ge svar direkt på en låneansökan direkt efter att den har skickats in.  Processen fungerar på samma sätt för både snabblån och blancolån.

Förr i tiden kunde det ta flera dagar innan banken lämnade svar på en ansökan om privatlån. Genom att låna pengar med Bank ID utan UC går det att få svar direkt och slippa en registrering hos Upplysningscentralen.

Vad kostar lån utan UC?

Givetvis är det så att en kund som aktivt söker efter ”lån utan UC” signalerar att det kan finnas problem. Ändå vänder sig vissa långivare aktivt till den här kundkategorin, varför? Helt enkelt därför att det går att ta betalt för att erbjuda kunder lån med tyst kreditupplysning.

Kostnaden för ett lån utan UC varierar precis som alltid mellan olika långivare men blir antagligen högre än hos storbanker som använder UC.

Krav för att låna utan UC

För att få låna utan UC hos de långivare vi visar här på lastoffer.net måste en del krav uppfyllas.   Olika långivare ställer olika krav vänder sig till olika målgrupper.

 • Man måste vara myndig även för lån utan UC. Många långivare sätter gränsen vid just 18 år men vanliga åldersgränser är 20, 21 eller 22 år för att få låna. Det kan också finnas en övre gräns på 65 år.
 • Vara folkbokförd i Sverige, ofta sedan tre år.
 • Ha ett konto i en svensk bank

Svenskt mobiltelefonnummer.

 • Ingen skuld eller pågående ärende hos kronofogden.

Snabblån utan UC

Långivare som ger ut snabblån utan UC-upplysning erbjuder också direkt utbetalning till en eller flera banker. Det finns flera sms lån med direkt utbetalning och kontokredit med direktutbetalning  till storbankerna i Sverige. De vanligaste bankerna som långivare för snabblån utan UC erbjuder direktutbetalning är:

Utan UC med utbetalning samma dag:

 • Bankkonto i samma bank som långivaren
 • Lånet hinner bli beviljat under långivarens öppettider
 • För att låna på helger kan det krävas att långivaren använder sig av Trustly

SMS Lån utan UC

Om du har ett akut lånebehov krävs en kreditgivare som kan betala ut lånet snart som möjligt. Det är därför viktigt att kontrollera vilka banker långivarna har konto i samt långivarens utbetalningstider.

Om du har konto i samma bank som långivaren kan pengarna betalas ut redan samma dag som ditt lån beviljas.

Om du följer ovanstående råd innan du söker ett sms lån utan UC är det goda chanser att få pengarna in på kontot redan idag.

Snabbast utbetalning av lån utan UC

En långivare som erbjuder snabb utbetalning av lån utan UC är troligen verksam inom segmentet för snabblån eller högkostnadskrediter. Det är lån för kunder som kräver snabbast tänkbara service och de kan därför betalas ut nästan direkt.

Om lånet handlar om ett mindre belopp och det okej att kostnaden blir högre är det ett snabblån som krävs.

Så undviker man UC på privatlån

Privatlån utan UC kallas även blancolån. Banker och andra företag som lånar ut pengar bevilja privatlån utan UC. Förutsättningen är att det går att göra sannolikt att låntagaren kan betala tillbaks lånet. En kredit får inte innebära en för stor påfrestning på den enskildes ekonomi.

Ett företag som erbjuder privatlån utan UC eller mikrolån är skyldig att göra en kreditprövning.

Den viktigaste faktorn för att en bank eller annan kreditgivare ska godkänna en ansökan om lån utan säkerhet är att det finns en regelbunden inkomstkälla. Det måste finnas en lön, pension eller annan inkomst som regelbundet betalas ut.

Detta för att en bedömning om kundens framtida betalningsförmåga ska kunna göras. Hur stor inkomsten är avgör vilket belopp och vilken ränta som kan erbjudas.

Den som är gift, har fast anställning och har bott på samma adress i minst två år kommer att ha lättare att få ett bra lån med en låg ränta.

Större lån innebär en mer djupgående analys av kundens återbetalningsförmåga och det är därför svårt att hitta större privatlån utan UC.

Det finns dock ett antal långivare som tagit sikte även på det här segmentet och som du kan hitta här på lastoffer.net.

Ett blancolån utan UC fungerar ungefär som ett snabblån med högre belopp. Räntan är lägre än för snabblån men högre än de billiga lån som går att få om man klarar en UC kontroll.

Precis som med andra blancolån utan säkerhet kan pengarna användas till precis vad som helst. Om du behöver ett större lånebelopp är det bättre att teckna ett större blancolån och kanske till och med betala tillbaks dyrare högkostnadskrediter.

Det innebär lägre räntekostnader och man behöver bara hålla reda på ett lån.

Ansök om privatlån utan UC

Det går att ansöka om blancolån där långivaren använder annat upplysningsföretag än UC men det förutsätter att det inte finns någon betalningsanmärkning registrerad. Vill man ta lån utan UC med betalningsanmärkning är man hänvisad till dyrare långivare som erbjuder snabblån och kontokrediter.

Ingen UC på hopbakslån

Om man dragit på sig en serie av dyra snabblån och krediter går det bra att samla ihop dem i ett större Lån. Genom att ta ett  hopbakslån utan UC går det att baka ihop lån utan UC. Då behöver man inte se sitt kreditbetyg gå ner hos UC.Med ett hopbakslån utan UC tecknar man ett vanligt blancolån som sedan används för att bli av med de andra lånen.

Eftersom hopbakslånet har lägre ränta än de gamla lånen får man ner räntekostnaderna och kan därmed spara pengar. Dessutom påverkas inte kreditvärdigheten negativt eftersom UC inte får reda på att man har ansökt om ett nytt lån.

UC fritt snabblån

Snabblån utan UC är krediter och lån med en hög effektiv ränta. Många av dessa lån är högkostnadskrediter. För att inte förses med en varningstriangel får räntan vara maximalt ca 30 % men utöver räntan kan det tillkomma flera avgifter.Små mikrokrediter eller sms lån är benämningar på samma typ av kortsiktiga lån för mindre belopp.

Dessa lån måste dock betalas tillbaks ganska fort och är tyvärr ofta ganska dyra. För den som bara behöver en liten slant över en kort tid kan det dock vara ett alternativ. Många utlåningsföretag verksamma på Internet gör egna bedömningar och tar därför inte kreditupplysning på sina kunder.

Fördelen med ett snabblån utan UC att kreditbetyget hos UC inte påverkas negativt då långivare använder Dun och Bradstreet eller tar upplysning med Creditsafe istället. Det innebär en anonym ansökan som storbankerna inte kan se om de gör en kontroll.

Om du behöver ett UC fritt snabblån  kan du skriva in beloppet i sökrutan längst upp och kryssa i ”även snabblån”. Information om UC framgår när aktuella långivare listas.

Låna utan UC med låg kreditvärdighet

Lån utan UC med låg kreditvärdighet

Din kreditpoäng kan skilja sig åt mellan olika kreditupplysningsföretag. Detta eftersom de använder olika metoder för att beräkna en credit socre. Man kan alltså ha dålig kreditvärdighet hos UC men bättre hos en ett annat upplysningsföretag.

Det kan då gå lättare att låna pengar med svag kreditvärdighet utan UC hos en kreditgivare som använder ett annat upplysningsföretag.

De företag som erbjuder kunder att låna pengar med dålig kreditvärdighet utan UC , erbjuder generellt lägre belopp (ofta upp till 30 000 kr), har medelhög/hög ränta och en amorteringstid på högst några år Många kan även acceptera betalningsanmärkningar.

Det är alltså tydligt att de vänder sig till personer med svag kreditvärdighet.

Bättre kreditvärdighet utan UC

Om du gör många ansökningar om lån via UC under en kortare period har det en direkt negativ inverkan på din kreditvärdighet. Det beror på att antalet ansökningar är en parameter i beräkningen av UC credit score.

Om du credit score så hög som möjligt hos UC (inför kommande lån) ska man istället ansöka hos bolag som inte använder UC.

De olika kreditupplysningsföretagen delar inte med sig information om vilka personer som omfrågats. Det innebär att UC inte har en aning om vilka ansökningar om lån som görs när de själva inte anlitas.

Låna pengar utan UC och med betalningsanmärkning

Nya moderna långivare på nätet fäster mindre vikt på fyrkantiga kreditupplysningar och bedömer istället varje låneansökning på egna meriter. Därför har uppgifterna från Upplysningscentralen (UC) mindre betydelse för bedömning av en låneansökan.

De vet att de flesta människor inte passar i en och samma mall och kan hitta lösningar även för kunder med låg inkomst eller låg scoring.

De väger in hela situationen (som ofta kan vara bättre än vad siffrorna i en UC visar) och strävar efter att hitta en individuellt anpassad lånelösning för alla situationer.

Hos lastoffer.net finns långivare som erbjuder lån med betalningsanmärkning och ingen UC.

En eller flera betalningsanmärkningar ger ett lågt kreditbetyg och normalt avslag på låneansökan hos alla banker.

Men det finns många lån som både är flexibla, prisvärda och inte har några extra avgifter för den situationen. Låntagaren betalar bara ränta för den tid pengarna används och lånet kan betalas tillbaks när som helst.

De långivare vi har valt att rekommendera har kontrakt som är enkla och lätta att förstå och utan luriga villkor eller några dolda avgifter. Det går snabbt att ansöka om ett enkelt lån och pengarna finns på kontot inom några dagar.

Inget UC på akutlån

Det kan vara illa nog att hamna i en akut situation som måste lösas med ett akutlån. Att någon annan ska få reda på en ansökan kan göra saken värre.

För att tillmötesgå efterfrågan på akutlån utan UC erbjuder flera långivare lån med hemlig kreditupplysning.Genom att inte anlita UC utan hämta in nödvändigt underlag från en annan källa går det att slippa UC på akutlån.

Mikrolån utan UC

Företag som erbjuder mikrolån utan UC har sett ett uppsving i ansökningarna. Allt fler konsumenter har blivit medvetna om de negativa effekterna av all privat information som samlas in. Det gäller inte minst när vi ansöker om ett lån.

Framförallt är det besvärande om ett obetydligt mikrolån dyker upp på en kreditupplysning. Besvärande just för att det är så litet. Det kan tolkas som att personen som söker lånet är helt barskrapad och befinner sig i en ansträngd ekonomisk situation.Genom att söka mikrolån hos långivare som inte använder UC går det att slippa en notering i UC registret.

Lån utan registrering av kreditupplysning

En långivare som inte gör någon kreditupplysning över huvud taget skulle inte bli långlivad. Det går däremot låna utan kreditupplysningen blir registrerad. När det kommer in en ansökan om lån måste kreditgivaren göra en kreditbedömning. Det måste finnas någon form av underlag för att bedöma om kunden har möjlighet att återbetala lånet.

Det finns förutom UC många andra företag som erbjuder kreditupplysningar. Ett lån utan kreditupplysning från UC kan erbjudas genom att upplysningen istället hämtas från Dun & Bradstreet eller Creditsafe.

Enligt konsumentkreditlagen måste långivaren göra en kreditbedömning och även om det inte är tvingande att använda ett kreditupplysningsföretag gör nästan alla det. Skillnaden mellan de olika långivarna är alltså vilken leverantör av personinformation de vänder sig till. Informationen de får är den samma. Det behöver inte bli dyrare att ta lån utan UC och det medför inte heller några ytterligare risker.

Lån utan kreditkoll

Utvärdera kostnader och avgifter hos företag som erbjuder kunder att låna pengar utan kreditupplysning. Många långivare tar ut betydande avgifter för att granska en ansökan för att sedan kanske ändå ge den avslag. Se upp med höga avgifter och dra dig inte för att nobba erbjudanden som snabblån som verkar för dyra.

Alternativa lån utan kreditkoll

Bästa sättet att undvika att ditt lånebehov registreras är att låna med hjälp av något du redan äger. Om du har något av värde som smycken, elektronik, konst, etc., kan du ta med det till pantbanken och ta ut en pantbelåning. Det som pantsätts förvaras under en viss tid, och om du inte betalar tillbaka lånet i tid går det till försäljning. Pantsätt ingenting som du absolut inte vill förlora.

Låna utan att gamla lån syns

UC har information om alla aktiva krediter och beviljade lån genom att alla storbanker skickar in den informationen till UC. Om en långivare tar en upplysning syns direkt lån och krediter hos UC som finns. Det går att se hur många lån som blivit beviljade. Det går till och med att se hur antalet krediter och beviljade och sökta belopp ändrats varje månad.

För att undvika att gamla lån visas för långivaren kan man ansöka om lån hos en långivare som inte tar UC. Bankerna kommer då inte att få tillgång till den information när de tar en kreditupplysning från UC.

Om man vill ansöka om att låna utan att gamla lån syns är det bara att hitta en långivare som inte använder sig av UC. Det finns en risk att ett sådant lån blir dyrare.

Lån utan UC innebär färre lånemöjligheter

Ansökningar om snabblån på en kreditupplysning kan vara negativt. Det kan också vara pinsamt och många konsumenter vill därför låna pengar utan UC kontroll. Den personliga integriteten är en viktig faktor för att vilja låna pengar utan UC.

Varje gång en kreditupplysning tas registreras och sparas det i UCs register.

Många förfrågningar kan göra det svårare att få ett framtida lån. Genom att vända sig till någon av nedanstående långivare (som inte tar en upplysning hos Upplysningscentralen) går det att få svar på en låneansökan utan att någonting blir registrerat.

Ett lån utan UC eller en utförlig kreditkontroll kan dock bli dyrare eftersom det begränsar antalet tillgängliga långivare.

Banker och andra kreditmarknadsföretag har sedan länge vänt sig till kreditupplysningsföretag för att enkelt och snabbt bedöma låntagares återbetalningsmöjligheter. En kreditupplysning ger en sammanfattning av en persons privatekonomi.

Där ingår bland annat uppgifter om årsinkomst  samt tidigare låneansökningar från andra banker. För att kunna få ett lån med betalningsanmärkning eller utan UC måste man vända sig till en långivare som använder andra upplysningsföretag.

Framför allt det sista ”tidigare förfrågningar från andra banker” är viktigare än vad många tror. Det är väl inte fel att höra efter hos flera långivare innan man bestämmer sig? Tyvärr är det precis vad det kan vara.

När en långivare tar en kreditupplysning från till exempel Upplysningscentralen (UC) och noterar en mängd ansökningar ringer ofta varningsklockan.  Det ser helt enkelt inte bra ut att ha många förfrågningar. Även om det inte framgår varför en person valt att inte ta ett lån eller om ansökan blivit avslagen reser det många frågetecken.

Varje presumtiv låntagares personliga situation är olika, och varje låntagare har sin egen anledning till varför de vill ansöka om ett smslån eller privatlån.

Många konsumenter som inte har en hög inkomst har länge stått inför svårigheter att få sin ansökan godkänd. Nu finns det dock många olika typer av privatlån som inte kräver en kreditkontroll.

Även om dessa lån utan kreditupplysning innebär högre räntor, erbjuder långivare dem eftersom de inser att det kan vara svårt för många grupper i samhället att bevisa tillräcklig kreditvärdighet, detta kan gälla exempelvis nyanställda och egna företagare.

Vilka uppgifter krävs för att låna pengar utan UC (kreditupplysning) ?

Om du inte vill att ett företag ska ta en kreditupplysning måste du själv komma in med information som utgör underlag för din ansökan.

En långivare kan vara intresserad av bland annat följande information.

Inledningsvis kan det vara dyrt att ta ett lån hos en diskret långivare men om du återkommer med en historia av att betala tillbaka i tid, kan du många gånger få en lägre ränta nästa gång du behöver ett lån.

Frågor och svar

UC – Upplysningscentralen är ett kreditupplysningsföretag som ägs av de svenska storbankerna.
UC är bara ett av många kreditupplysningsföretag. Långivare kan istället använda Dun & Bradstreet eller Creditsafe och då registreras ingen tagen upplysning hos UC.
Om du ansöker hos en av storbankerna kommer de att ta en UC. För att undvika att en låneansökan registreras hos UC måste man ansöka hos en långivare som inte använder UC.
En upplysning från UC hämtas in när man till exempel ansöker om ett lån eller vill handla på kredit. Det framgår på omfrågekopian vem som har begärt upplysningen.
En upplysning ur kreditupplysningsregistret får endast tas om det finns giltiga skäl. Ett sådant skäl är en ansökan om kredit. Privatpersoner får inte ta upplysningar på varandra genom UC.
UC är ett företag som levererar registerutdrag från offentliga register. Priset på ett lån avgörs inte av vilket kreditupplysningsföretag som används.

Redaktionen

Claes Bengtsson

Claes Bengtsson guidar våra besökare till optimala beslut. Claes utbildning kombinerat med praktisk erfarenhet garanterar kvalificerad rådgivning.

Populära lånebelopp

låna 10 000

låna 20 000

låna 50 000

låna 150 000

låna 250 000

låna 500 000

Mer om oss

Ekorapport

Kontakt

Säkerhetspolicy

Villkor

Nyheter

Artiklar

Utgivare

Lastoffer Network

[email protected]

© 2003-24

lastoffer.net

DMCA Protected

lastoffer network