Mikrolån

2024-02-25

Ett mikrolån utan UC kan vara en smart lösning på penningproblem eftersom det möjliggör snabb och enkel tillgång till pengar utan att påverka kreditvärdigheten negativt, vilket är särskilt fördelaktigt för de som har svårigheter att få godkänt lån på grund av tidigare betalningsanmärkningar eller låg kreditvärdighet.

Dessutom har mikrolån vanligtvis kortare återbetalningstider, vilket kan hjälpa låntagaren att undvika en långvarig skuldbörda och snabbare komma till rätta med sina ekonomiska utmaningar.

Här finns mikrolånen.

Mikrolån
Trustpilot Minbelopp Maxbelopp Ränta från Ränta till Utbetalning Startavgift Aviavgift Upplysning
Brixo Låna pengar enklare 4.5 10 000 75 000 19,95 19,95 Utbetalning samma dag som ansökan beviljas 475 25 Bisnode (Dun & Bradstreet Credit AB)
Banky Avgiftsfritt - 20 000 150 000 29 29 Lånet betalas ut inom 24h 0 0 Dun-Bradstreet
Northmill Reduce 4.7 1 000 50 000 7,9 25,9 Före kl. 13:30 samma dag 195 19
Ferratum Högst beviljandegrad 3.8 1 000 50 000 40,5 40,5 Direktutbetalning till de fyra storbankerna. 0 0 Creditsafe Högkostnadskredit
Lånekoll Direktutbetalning 4.9 10 000 600 000 2,9 26 Direktutbetalning – du slipper vänta 0 0 UC

Statistik mikrolån

Statistik (antal lån)

Utvalda lån 5
Lägsta belopp 1 000 Kr
Högsta belopp 600 000 Kr
Snitt exempelbelopp 52 000 Kr
Lägst ränta 2,9 %
Högst ränta 40,5 %
Snitt exempelränta 21,7 %
Startavgift 2
Aviavgift 2
Anmärkning OK 5

Räntespann mikrolån

Brixo
Banky
Northmill
Ferratum
Lånekoll

Brixo

populärt val
Brixo
Belopp 10 000 - 75 000 kr
Ränta 19,95 %
Löptid33 - 6 år
Anmärkning Kan godkännas
Uppläggning 475 Kr

Vanlig kreditsituation

Krediten har 19,95 % nominell bunden årsränta, 475 kr i uppläggningsavgift och 25 kr månatlig administrationsavgift. En exempelkredit på 50 000 kr som återbetalas med 1 233 kr per månad under 72 månader har en effektiv årsränta på 23,4 %. Det innebär en total kostnad för krediten om 38 776 kr. Löptid från 3 till 6 år.

Banky

Banky
Belopp 20 000 - 150 000 kr
Ränta 29 %
Löptid2 - 12 år
Anmärkning Kan godkännas
Uppläggning Ingen avgift

Vanlig kreditsituation

Annuitetslån 5år, effektiv årsränta 33,18%. Ett lån på 55000 kr kostar då 1 746 kr/mån (60 avbetalningar), totalt 104748 kr. Ingen uppläggningsavgift / aviavgifter. 29 % nominell ränta. Rörlig ränta. Banky samarbetar med Nordiska Kreditmarknadsaktiebolaget. Uppdaterat 2023-07-24.

Northmill

Northmill
Belopp 1 000 - 50 000 kr
Ränta 7,9 % - 25,9 %
Löptid5 - 72 månader
Anmärkning Kan godkännas
Uppläggning 195 Kr

Vanlig kreditsituation

Vid kredit om 50 000 kr till 12,9 % årsränta (rörlig) under ett år med 12 återbetalningar, en uttagsavgift om 195 kr samt en administrativ månadsavgift om 19 kr blir totalt belopp att återbetala 53 999 kr (4 500 kr per månad) och den effektiva räntan 15,4 %.

Ferratum

Ferratum
Belopp 1 000 - 50 000 kr
Ränta 40,5 %
Löptid4 - 46 månader
Anmärkning Kan godkännas
Uppläggning Ingen avgift

Vanlig kreditsituation

Ett lån om 10 000 kr i 12 månader, totalt belopp att återbetala 12 194 kr (snitt 1016 kr per månad). Effektiv årsränta: 48,93%. Kontokredit med variabel nominell årsränta på 40,4999985%. Övriga avgifter: Uppläggningsavgift 0 kr. Uttagsavgift 0 kr.

Lånekoll

Lånekoll
Belopp 10 000 - 600 000 kr
Ränta 2,9 % - 26 %
Löptid1 - 20 år
Anmärkning Kan godkännas
Uppläggning Ingen avgift

Vanlig kreditsituation

Individuell ränta: 2,90% till 26% (effektiv ränta 2,94 % till 29,33 %), Återbetalningstid: 1 - 20 år. Ex. annuitetslån 100 000 kr med start-/aviavgift 0 kr, återbetalningstid 5 år, rörlig ränta 4,85 %, effektiv ränta 4,96 % ger (180) månadsbetalningar om 1881 kr totalt betalningsbelopp 112 860 kr.

Lån på små belopp

Mikrolån är lån på små belopp som är lätta att få med snabb utbetalning till kontot. Kärt barn har många namn och Mikrolån kallas även snabblån eller SMS-Lån.

Mikrolån är en tjänst som vänder sig till alla som behöver låna en liten summa pengar under en kort tid. När det används korrekt och med goda avsikter, kan det vara en bra tjänst för att snabbt få fram kontanter.

Mikro betyder litet och att låna pengar på små belopp är mikrolån som vi kan använda för att tidigarelägga ett inköp eller betala en akut räkning.

Likviditetsproblem kan både företag och vanliga människor råka ut för, det är inget konstigt med det. Det går inte att planera och veta i förväg vilka utgifter som plötsligt kan dyka upp. Med hjälp av ett mikrolån går det att lösa små problem diskret.

Många använder idag snabblån eller SMS lån för att lösa små problem istället för att belasta sig över släkt och vänner. Om man vet att lånet kan betalas lite längre fram är det  ingen fara att ta ett mikrolån för att tillfälligt bättra på kassan.

Eftersom det är en tjänst med hög servicenivå (snabb utbetalning, ansökan dygnet runt) är räntan högre än ett långsammare lån.

Mikrolån är en service som används bäst i nödfall. Det är inte alls smart att ta dyra lån för att gå på krogen eller gå på shoppingtur. Mikrolån fyller en viktig funktion som sista livlina för att klara sig ur en knepig situation det bör inte missbrukas för snabba kickar. Kickar som lika fort klingar av och lämnar efter sig ett jobbigt lån att betala tillbaks.

Minsta  krav för att få ett mikrolån

Behöver du torts allt kontanter snabbt för att klara dig ur ett knepigt läge? Då kan ett mikrolån vara lösningen. Ibland dyker det upp oväntade utgifter eller så behöver du den där lilla extra summan och då är ett mikrolån adekvat. Oavsett vem du är och vad pengarna ska användas till går det att fixa det med ett mikrolån.

Mikrolån är ett lån som betalas ut direkt till ditt bankkonto. Lånet får man på nätet och svar med utbetalning lämnas inom några minuter. Det behövs ingen säkerhet för ett mikrolån.

Mikroån utan UC

Företag som gör hemliga kreditupplysningar har noterat att det är populärt med mikrolån utan UC. De flesta konsumenter helst undvika att en ansökan om ett mikrolån hamnar på en kreditupplysning. Genom att ta ett mikrolån utan UC blir det inte registreras i de system som storbankerna använder.

En annan anledning till att ta mikrolån utan UC är att det inte påverkar kreditbetyget. Det stora kreditupplysningssystemet UC ägs av storbankerna. Varje gång det tas en UC noteras det och bankerna kan se det. Alla större banker använder UC för kreditupplysningar.

Ansök utan kreditupplysning

För att undvika att uppgifter om mikrolånet registreras hos UC kan ett företag som erbjuder mikrolån istället vända sig till ett annat upplysningsföretag. Det beror bland annat på att en ansökan om ett litet lån behöver inte granskas lika noggrant. Det finns många upplysningsföretag som erbjuder kreditupplysningar vid sidan av UC mest anlitade är Dun & Bradstreet och Creditsafes upplysningar för lån.

Eftersom de inte sparar antal kreditupplysningar som tas på en person belastar det inte kreditvärdigheten med onödiga förfrågningar och mikrolånet kan därför inte orsaka några framtida problem.

Det går inte att få ett mikrolån utan kreditupplysningen istället tas en mjuk upplysning som inte syns vilket i praktiken är samma sak.

Mikrolåna med betalningsanmärkning

Hos många långivare är flera betalningsanmärkningar ok med mikrolån. Moderna långivare gör individuella bedömningar om kundernas återbetalningsförmåga. Dessa baseras på framtida betalningsförmåga istället för privatekonomisk historik. Situationen idag och i framtiden är viktigare än någon enstaka räkning som inte blev betald i tid.

Ett mikrolån med betalningsanmärkning är för många den ende utvägen om man råkar ut för en oväntad utgift. Oavsett om det är en räkning som ska betalas eller ett inköp är det en tjänst som är bra att ha tillhands när behovet uppstår.

Ibland är oturen framme och man åker på en ”prick”. En betalningsanmärkning hänger kvar en ganska lång tid (tre år) från att ett beslut togs hos kronofogden om skulden. Oavsett om det var ett misstag eller det helt enkelt inte fanns möjlighet att betala måste det finnas någonstans att få tag på pengar för oförutsägbara utgifter.

Tur då att det går att få hjälp med kontanter via ett mikrolån trots dålig kreditvärdighet och att det finns en eller flera betalningsanmärkningar.

Mikrolån direkt utbetalning

Mikrolån Nordea
Mikrolån Swedbank

Om du står inför ett ekonomiskt problem och inte har någon annan lösning än att låna pengar med mikrolån fram till din nästa löning kan ett snabbt lån vara ett bra alternativ för dig att överväga.Dessa lån kan ges till alla som fyllt 18 år och har en inkomst och tillgång till ett bankkonto.

Dessa lån ger bekvämligheten med ansökan online och utan allt krångel med att fylla i alla papper som kommer med traditionella lån. Efter att du skickat din ansökan via långivare hemsida kommer du att godkännas strax efter och medel sätts in på ditt konto inom några timmar.

Begreppet mikrolån kommer från Indien

När mikrobanken Grameen Banks grundare Muhammad Yunus fick nobels fredspris 2006 hoppades många att mikrolån skulle bli lösningen för världens fattiga lantbrukare. Senare forskning har tyvärr visat att mikrolån inte gav någon positiv effekt på konsumtion och utvecklingsnivå. Istället fastnade många låntagare i en skuldfälla.

Termen ”mikrolån” som från början beskrev små lån till bönder i tredje världen har sedan dess utvidgats. Förutom företagslån är Mikrolån i Sverige synonymt med snabblån. Snabblån är små krediter med enklare handläggning och snabbare utbetalning. Mikrolån är ett mer positivt ord än snabblån som för många ger associationer till höga kostnader.

Det är vanligt att använda eufemismer för att förändra bilden av olika fenomen. Mikro pekar på lånets storlek inte dess kostnad. Den är tyvärr lika hög oavsett om snabblån blir mikrolån eller något annat.

För- och nackdelar Mikrolån

Även om den här formen av lån kan låta tilltalande, är sanningen att små krediter har varit föremål för olika kontroverser. Låneformen har i själva verket ett rykte om sig att förstöra människors ekonomi och försätta dem in hopplösa skuldfällor.

Många låntagare missbrukar och missförstår syftet med mikrolån samt hur och när de bör användas. Det är viktigt att som en potentiell kund veta både fördelar och nackdelar att dessa typer av lån.

  1. Ett alternativ när inga andra finns
  2. Lätt att få
  3. Snabbt och bekvämt

De snabba utbetalningarna är vad som gör mikrolån till en intressant lösning. Genom att låna från en långivare som har samma bank som sin egen går det att få blixtsnabb utbetalning av mikrolån. Så fort ansökan har godkänts (vilket ofta sker automatiskt) kan lånet betalas ut.

Nackdelar

Den effektiva räntan är högre för mikrolån jämfört med vanliga banklån med längre återbetalningstid.  Kom ihåg att detta är ett kortsiktigt lån och jämför sedan med den genomsnittliga effektiva räntan på ett ”vanligt” lån och du inser lätt hur dyra dessa lån är.

På grund av de stora kostnaderna förknippade med mikrolån (typ snabblån) är det viktigt att betala din skuld på förfallodagen. Om du tror att du inte kommer att klara det ska du inte heller ta ett lån. Om lånet inte betalas tillbaks kan kostnaderna snabbt rusa iväg och tillslut bli en ordentligt jobbig sak att ta tag i.

En stor del av vinsten (och affärsmodellen) för att erbjuda Mikrolån kommer från konsumenter som inte kan betala tillbaka tidigare lån på förfallodagen och därför förlänger sina lån.

Detta resulterar i mer avgifter för kunden som läggas ovanpå det ursprungliga beloppet lånat som sedan kan leda till en mer eller permanent skuld till en mycket hög kostnad.

Mikrolån för företag

Företag med mindre kapitalbelopp kan ansöka om mikrolån hos Almi. Almi har garantier från Europeiska Investeringsfonden genom EU programmet progress-mikrolån. De kan därför erbjuda förmånligare villkor än vanliga banker. Almis mikrolån riktar sig i första hand till unga företagare som är i uppstartsfasen med ett mikroföretag.

Även vanliga företagslån kan kallas mikrolån om det är ett mindre kapitalbehov.  När företagslån kallas ”mikrolån” handlar det om belopp på upp till 200 000 kronor.

Monalisa Ismael är en av alla de flickor i Etiopen som tack vare mikrolån via UNICEF får möjlighet att gå i skolan.

Fördelar med mikrolån

Många olika typer av företag kan kvalificera sig för en mikroloan även om de inte kan få ett vanligt företagslån. Till skillnad från många andra typer av företagsfinansiering är mikrolån mer tillgängliga för nystartade företag och unga företag med en kort driftshistorik.
Mikrolåneföretagare tenderar att ge småföretagare en väg att få det kapital de behöver för att växa sin verksamhet samtidigt som de bygger sin kreditpoäng, vilket förbättrar din möjlighet att få mer traditionell skuldfinansiering i framtiden.Långivare som erbjuder mikrolån överväger din kreditpoäng.

Men eftersom mikrolåneföretag oftast söks av företag som behöver en liten summa pengar för något som gör det möjligt för dem att växa och expandera, är mikroloanlångivare i allmänhet mer benägna att fokusera på dina långsiktiga affärsmål och planer.

Eftersom mikrolån är mer framåtblickande i naturen bör du inte låta en svag kredithistorik hindra dig från att ansöka.

Dessa program gör en enorm skillnad när det gäller att förbättra tillgången till kapital för kvinnliga företagare och minoritetsföretagare som är mycket mindre benägna att godkännas genom traditionella banker och utlåningsinstitut.

Med mikroloanprogram som är specifikt avsedda för dessa affinitetsgrupper har många företag som vanligtvis skulle ha svårt att få skuldfinansiering en avsättningsmöjligheter som de kan leta efter för finansiering.

Nackdelar med mikrolån

Mikrolån har några nackdelar, men den största är de mindre finansieringsbeloppen och det uppblåsta intresset. Även om du betalar mindre ränta än ett typiskt kreditkort, kommer du sannolikt att ha en högre kapitalkostnad än du skulle ha gjort om du fick ett traditionellt banklån.

Och om du behöver en stor summa pengar för att få ditt företag från marken, kanske en mikroloan inte är till hjälp. Det är också viktigt att notera att en missad betalning på en mikroloan fortfarande kan skada din kredit lika mycket som att försumma ett konventionellt lån.

Är en mikroloan rätt för ditt företag?

Mikrolån kan vara en game-changer för ett litet företag, men de är inte rätt för alla. Medan mikrolån är bra för företag som bara behöver små finansieringsbelopp, eller för dem som har svårt att ansöka om andra finansieringsalternativ, är de inte det billigaste alternativet för etablerade verksamheter.

I många fall söker företagare som är intresserade av mikrolån pengar för att betala för något som hjälper till att driva sin verksamhets långsiktiga tillväxt. Mikrolån kan användas för en mycket mängd olika ändamål, inklusive betalande anställda, inköp av lager eller utrustning och marknadsföringskostnader.

Eftersom mikrolån har kortare löptider än vanliga företagslån rekommenderas de inte för att göra stora inköp som att köpa fastigheter eller andra långsiktiga investeringar.

När du ansöker om en mikroloan bör du överväga hur mycket kapital du behöver, vad du planerar att använda kapitalet till och hur troligt det är att du kvalificerar dig för andra finansieringsalternativ. Bara för att du kan kvalificera dig för en mikroloan betyder det inte att det är ditt bästa alternativ.

Även om det inte är lika komplicerat att ansöka om en mikroloan som att ansöka om ett större företagslån via en bank, kommer noggrann planering att öka oddsen för att din ansökan lyckas. Långivare kommer fortfarande att vilja se en affärsplan som innehåller detaljer om hur du planerar att använda pengarna från ditt lån och hur det kommer att hjälpa ditt företag att blomstra på lång sikt.

Många långivare vill också se att du har investerat en del av dina egna personliga pengar i verksamheten eller skulle vara villig att göra det.

Mikrolån är ett utmärkt lånealternativ om ditt företag behöver en liten mängd kapital utan de komplikationer det handlar om när du ansöker om ett större företagslån. Dessutom kan många mikrolenders hjälpa till att tillhandahålla de resurser ditt företag behöver för att nå nästa tillväxtstadium, vilket kan vara ovärderligt.

Mikrolån till ensamstående kvinnor

I den här artikeln

Redaktionen

Claes Bengtsson

Claes Bengtsson guidar våra besökare till optimala beslut. Claes utbildning kombinerat med praktisk erfarenhet garanterar kvalificerad rådgivning.

Populära lånebelopp

låna 10 000

låna 20 000

låna 50 000

låna 150 000

låna 250 000

låna 500 000

Mer om oss

Ekorapport

Kontakt

Säkerhetspolicy

Villkor

Nyheter

Artiklar

Utgivare

Lastoffer Network

[email protected]

© 2003-23

lastoffer.net

DMCA Protected

lastoffer network