Kontokredit lån – kreditlån utan UC med låg ränta

2024-05-24

En kontokredit ger flexibilitet och bekvämlighet då du kan låna upp till en förutbestämd gräns när du behöver det, vilket innebär att du endast betalar ränta för det belopp du faktiskt använder.

Dessutom ger det dig möjlighet att hantera oväntade utgifter eller täcka kortvariga penningbehov utan att behöva ansöka om ett nytt lån varje gång.

Kreditlån

Kreditlån

Ett kreditlån är ett smart alternativ till blancolån, snabblån, privatlån och andra lån och erbjuds till privatpersoner. Det är ett krångelfritt lån som beviljas utan krav på säkerheter. Det är speciellt attraktivt för den som föredrar att få tillgång till kontanter istället för kredit på inköp.

Pengarna från ett kreditlån kan användas till vad som helst, till exempel för att betala tillbaks en skuld.

Var får man en kontokredit?

En kredit på upp till 45 000 kronor går att få med Komplett kreditlån.

En kontokredit fungerar som ett kreditkort

Ett kreditkort är en kontokredit som fungerar ungefär som ett kreditkort. Skillnaden är att krediten ges i kontanter istället för kreditköp. Genom att logga in på ett konto kan krediten administreras och ett kredituttag initieras, istället för att använda ett kort.

Uttagen hanteras i en smart mobil, dator eller annan internetansluten enhet. Efter att uttag begärts från krediten hamnar det på ett anslutet bankkonto och kan där användas till vad som helst.

En fördel mot andra snabblån är att du kan ta ut exakt så mycket du för tillfället behöver och spara resten av kreditutrymmet till ett annat tillfälle eller välja att inte använda det alls.

Givetvis ska skulden någon gång betala tillbaka igen hela skulden, men om väljer att endast använda en del av den beviljade kreditgränsen betalas ingen ränta på ledigt låneutrymme under den tid som den använda krediten återbetalas.

Kontokredit är flexibla pengar

Med kreditlån avses en kontokredit som kan utnyttjas efter behov. Med den här låneformen betalar kunden endast ränta på det belopp som utnyttjas.

Kreditlån är ett smart sätt att snabbt få tillgång till likvida medel, men kan lätt förvandlas till ett ”evighetslån” om skulden aldrig betalas. Ofta blandas kreditlån ihop med vanliga avbetalningslån vilket är missvisande.

Ett kreditlån kan användas istället för dyrare mikrolån och är en särskild låneform som inte är kopplad till ett inköp.

Vem kan ansöka om en kontokredit?

För att ansöka om en kontokredit måste vissa krav uppfyllas. Vilka dessa är kan variera mellan olika kreditgivare, några grundkrav är.

 • Fyllt 18 år och vara myndig
 • En deklarerad inkomst
 • Folkbokförd i Sverige sedan 3 år
 • Ett svenskt bankkonto
 • En godkänd kreditupplysning

Den som uppfyller dessa grundkrav inför en låneansökan blir nästan alltid godkända. Det är sällan en kund får avslag och nekad ett kreditlån, om det finns tveksamheter kan istället en lägre summa erbjudas.

Detta kan hända om långivaren bedömer att den sökandes ekonomi är för svag och därför bara klarar ett litet lån.

Hur hög inkomst du måste ha deklarerat för beror på hur stort lånebeloppet är. En långivare brukar dock vilja se att det finns en deklarerad inkomst för minst de senaste två åren.

Återbetalning av kontokredit

Hur stor räkningen blir varje månad beror på hur mycket av den godkända kreditramen som används. Det finns inget slutdatum för den här låneformen. Lånet kan vara större och mindre över tid och så länge en kontokredit löper kan pengar tas ut och användas när som helst.

En generell regel för återbetalning brukar innebära ett lägsta belopp eller en viss procent av lånet varje månad, till exempel minst 500 kr eller minst 2%. Det fungerar alltså på samma sätt som ett kreditkort. Dessutom kan det tillkomma extra kostnader för uppläggnings- och avi-avgifter vilket måste tas med i beräkningen.

Det är viktigt att inte missa någon inbetalning. En missad faktura kan innebära en påminnelseavgift som är mycket hög. Ofta aktiveras avgifter redan dagen efter en missad betalningen. Om inbetalningen drar ut på tiden hamnar ärendet hos inkasso.

Om inte heller inkassoräkningen betalas lämnas slutligen lånet över till Kronofogden. Ett ärende hos Kronofogden kommer påverka privatekonomin under många år framöver. Bland annat kan det bli svårt att få ett enkelt mobilabonnemang eller ett hyreskontrakt.

Flexibla kontanter vid behov

Med en kontokredit ansöker man om att låna pengar men använder sedan bara det belopp som behövs. Om du inte vet hur mycket pengar du vill låna och inte vill behöva göra en till låneansökan längre fram i tiden är ett kreditlån ett bra alternativ.

Letar du dessutom efter ett lån som har en snabb ansökningsprocess finns det många företag att vända sig till.

Kreditlån

Att ansöka om ett kreditlån är lätt. Det är bara att fylla i formuläret på långivarens webbplats. Det som efterfrågas är personliga data som personnummer, adress, lön och naturligtvis hur stort lån som behövs.

Hos en del långivare går det även att ansöka via telefon vilket kan vara bra om man har många frågor och funderingar. Processen brukar vara snabb, oftast får du ett besked direkt på skärmen efter att ha klickat på knappen.

Det slutgiltiga beskedet brukar sedan komma samma dag, så snart en handläggare kollat igenom ansökan. Vanligast är att krediten blir beviljad följande vardag då handläggarna sällan arbetar på helger.

Kreditlån har flera för- och nackdelar

Avtal om att få låna pengar kommer alltid med krav, men kreditlån är liksom smslån  förhållandevis lätta lån att få. Maxbeloppet varierar men brukar vara omkring 30–50 000 kronor, vilket gör att risken för långivaren inte är lika stor som vid andra lån.

Kreditlån kan ofta beviljas trots betalningsanmärkningar och kan därför ses som en bra nödlösning, även om den här typen av lån sällan är vägen till att bli skuldfri.

Det finns många erbjudanden om räntefria perioder och en del långivare kan även erbjuda lån på helger, det beror på vilken bank du har. Den stora nackdelen med låneformen är kostnaden för lånet.

Betalar du inte tillbaks lånet snabbt, eller om du väljer att bara delbetala skulden, kan den effektiva räntan sticka iväg. Det är därför svårt att säga exakt hur mycket ett kreditlån kommer att ha kostat innan det är helt återbetalt.

Utbetalning av kreditlån

Utbetalning av kreditlånet sker oftast påföljande vardag, tiden beror på när du skickade in och fick din ansökan godkänd. När utbetalningen sker beror också på både vilken bank du och långivaren använder.

Eftersom den automatiserade hanteringen innebär en snabb låneansökan är det viktigt att stanna upp och tänka igenom om du har råd med kreditlånet. Finns de ekonomiska förutsättningarna som krävs för att i ett senare skede återbetala det belopp du kommer att låna?

 • Att jämföra kreditlån

Precis som med allt annat är det självklart klokt att först jämföra de olika kreditlånen som olika långivare kan erbjuda. Då ökar sannolikheten för att hitta en långivare som funkar bäst. Studera vilka lånebelopp de erbjuder, vilka löptider som finns och vilka avgifter som tas ut. En lägre ränta och lägre avgifter kommer ge dig ett billigare lån.

 • Inte svårt att få kreditlån med betalningsanmärkningar

Att få ett kreditlån med betalningsanmärkningar brukar faktiskt inte vara så svårt. Om du har en eller ett flertal betalningsanmärkningar tittar lånehandläggaren på vilka belopp de är och när de tillkom. Kreditlånegivare brukar dock se mer till framtida återbetalningsförmåga än historiska misstag.

Om du har ett flertal betalningsanmärkningar kan det dock krävas en högre lön för att få igenom en ansökan.

Det går knappast att få en ansökan godkänd för den som har ett skuldkonto hos Kronofogden. Om man har obetalda skulder hos KRF så kan man inte ansöka om ett kreditlån.

 • Kreditlån är billigare lån med lägre avgift

Ett beviljat kreditlån innebär att en kreditram görs tillgänglig för kunden. Kreditlån löper ofta över obestämd tid och har därför lägre räntor än till exempel smslån och snabblån.

Tänk dock på att desto längre löptid krediten har, desto dyrare blir den totala kostnaden när alla kostnader en dag räknas samman. Det är därför bäst att hitta ett kreditlån med så låg ränta som möjligt.

Genom att undvika ansökningsavgifter som långivaren tar ut i samband med lånet, avi-utskick och årsavgift blir kostnaden lägre. Färre avgifter innebär att den totala kostnaden för kreditlånet bli lägre vilket gör att det kan bli ett billigare lån än snabbkrediter.

 • Riskerna med kreditlån

Det kan kännas lockande att ta ett snabbt kreditlån och använda den tillgängliga krediten för allt som är roligt i livet. Tänk dock på att låna så ansvarsfullt som möjligt.   Det är dock viktigt att förstå sina privatekonomiska begränsningar och de höga räntorna.

Det är alltid bra att göra en budget innan man ansökan om ett kreditlån. Det gör att man tänker efter och inte skickar in impulsiva låneansökningar. Genom att upprätta en budget får man tid att tänka över och förstå sin ekonomiska situation och om det finns utrymme för ett lån.

 • Kreditlån istället för privatlån

Tyvärr är kreditlån och andra högkostnadskrediter en orsak till att många hamnar i en skuldfälla. Om den situationen inträffar är det bäst att försöka ta ett större lån med en lägre ränta och samtidigt begära återbetalning av alla dyrare lån. Har du ingen säkerhet att låna mot hos den vanliga banken går det att istället ansöka om privatån utan säkerhet och hitta en lösning med bättre räntevillkor än kreditlånet.

Funderar du på att ansöka om ett kreditlån? Kom ihåg:

 • Jämför alltid långivare och villkor
 • Privatlån har lägre ränta
 • Låna aldrig mer än du kan betala
 • Betala av skulden så snabbt det går
 • När vi kräver bra ränta på ett kreditlån

Räntor sätts i relation till varje individs ”individuella förutsättningar” vilket innebär så högt som konkurrensen tillåter och räntor och villkor varierar därför mycket. Kreditlån faller ofta under kategorin ”högskostnadskredit” vilket omfattar krediter med en effektiv årsränta över 30%. Tjänsten bör endast användas om vi kan följa betalningsplanen, annars kan det bli onödigt dyrt.

 • Få kreditkortets fördelar med kreditlån

Ett kreditkort är flexibelt och ger dig tillgång till kredit när du vill. Pengarna hamnar på ditt vanliga bankkonto och du kan därför använda ditt vanliga betalkort (kopplat till ditt bankkonto) när du handlar på nätet och får därigenom samma fördelar som om du hade skaffat ett snabbt kreditkort.

Om det blir problem med ett inköp kan du få hjälp av kreditkortsföretaget för att lösa situationen.

Det är även smart att använda kreditlånet via ett betalkort när vid hotell- eller hyrbilsbokning då sådana köp ofta innebär att en deposition dras från kortet som sedan återbetalas när man checkar ut eller lämnar tillbaka hyrbilen.

Om du betalar detta med ett betalkort undviker du att dessa pengar dras från ditt bankkonto, så att du istället kan disponera dina pengar till annat.

De flesta kortbetalningar innebär även att reseförsäkring och avbeställningsskydd ingår (om du betalar minst hälften av resan med kortet). Vi slipper alltså kostnaden för alla onödiga tilläggsförsäkringar.

 • Fördelar med kreditlån för privat bruk

Ett kreditlån är ett lån utan säkerhet. Det går att använda till vad som helst och långivaren kräver inte någon form av pantsättningsbar tillgång som säkerhet för det belopp du lånar, till skillnad från bostadslån eller billån, då bostaden eller bilen fungerar som säkerhet.

Kreditlån utan UC

UC (Upplysningscentralen) erbjuder en sammanställning av uppgifter i offentliga register till banker och kreditgivare. De flesta storbanker använder sig av UCs tjänster när de bedömer nya kunder.

Förutom UC finns andra kreditupplysningsföretag som Dun & Bradstreet eller Creditsafe.  Eftersom det finns kreditgivare som inte använder sig av UC är det möjligt att låna pengar utan UC. De beställer istället registerutdrag från andra leverantörer vilket är något en långivare enligt lag måste göra.

Kunder med svag kreditvärdighet undviker att ta ett kreditlån om det sker en förfrågan hos UC. Det beror på att UC registrerar och sparar datum och information om alla upplysningar som lämnats ut.

När en kreditupplysingskund som exempelvis en bank gör en kontroll hos UC får de se var, och när, man tidigare ansökt om ett lån. Många registrerade ansökningar hos UC sänker kreditbetyget och gör att chansen att få ett lån kan bli lägre.

Vill man låna pengar utan UC är det bara att ansöka om ett kreditlån hos någon som inte tar UC, det är bara att kolla vilket kreditupplysningsföretag långivaren använder sig av.

Kreditram

Vid positivt beslut på ansökan beviljas en kreditram som kan tas i anspråk efter behov. En kund kan bli beviljad ett maxbelopp på 10 000 kronor men kanske bara använder några tusen kronor för ett tillfälligt behov. Det smarta med lösningen är att man då bara betalar ränta för den del av krediten som används.

Kan användas istället för buffertsparande

För den som inte har eget sparande kan ett beviljat kreditkort användas som buffert eller som ett kreditkort men utan kort. Lånet behöver aldrig användas och kostar då ingenting men är ändå tillgängligt om ett behov skulle uppstå.

Vad är ett kredit, lån och kreditkort

Ett kreditlån är en term som används när det pratas om lån och kreditkort. Men vad är egentligen vad skillnaden mellan lån, kreditkort och hybriden kreditlån?Skillnaden mellan ett privatlån och ett kreditkort är att kreditkortet ger tillgång till kredit med en särskild räntefri avbetalningstid för köp, medan ett privatlån fungerar som ett vanligt banklån, som ska betalas tillbaka med fasta avbetalningar enligt en bestämd plan.

Ett kreditlån är ett lån som fungerar som ett kreditkort men som ger en kreditram som kan användas för utbetalning av kontanter vid behov istället för som kreditkortet ge kredit på köp av varor och tjänster.

Frågor och svar

En kontokredit fungerar precis som ett kreditkort utan något fysiskt kort. Du blir beviljad en kreditgräns och betalar bara för den del som används.
Det är samma krav som för vanliga lån. Myndig och helst utan betalningsanmärkning.
Ja, du kan när som helst ansöka om att få höja kreditgränsen.
Ränta betalas bara på det belopp som används under månaden. Du kan alltså ha en kontokredit i reserv utan att det kostar någonting.
Hos lastoffer.net hittar du flera långivare som erbjuder kontokredit.
Ja, flexibelt lån är ett annat namn för en kontokredit.
Kontokredit är en rullande kredit. Det innebär att det inte finns något slutdatum. Om krediten används kostar den pengar, annars inte.
I praktiken kan skulden rullas över till nästa månad utan någon bortre gräns så länge räntan betalas.

Redaktionen

Claes Bengtsson

Claes Bengtsson guidar våra besökare till optimala beslut. Claes utbildning kombinerat med praktisk erfarenhet garanterar kvalificerad rådgivning.

Utgivare

Lastoffer Network

[email protected]

© 2003-24

lastoffer.net

DMCA Protected

lastoffer network