Vad kan jag låna? [belopp långivare]

2024-07-19

Vad kan jag låna och vilka långivare lånar ut ett specifikt belopp? Fyll i lånebeloppet i rutan längst upp så tar vi fram en lista på kreditgivare med villkor och fördjupad information.

Det är enkelt att göra en anpassad sökning och snabbt få svar på vad du kan låna genom att lista långivare i vår databas genom att klicka på knappen ”hitta lånet”.

Vad kan jag låna?

Snabblån: belopp 1000 – 10 000 kronor

Ett litet snabblån kan nästan alla få. Vi har samlat in priser från långivare specialiserade på små lån. Det är enkelt att jämföra priser på snabblån vår prisjämförelse som är helt gratis att använda.

Blancolån: 15 000 – 100 000 kronor

För mellanstora lån finns det massor av lånealternativ. De flesta lån startar från 15 000 kronor och uppåt. Istället för det dyrare snabblånet går det därför att hitta bra alternativ bland blancolån utan säkerhet.

Privatlån: 125 000 – 600 000 kronor

Konkurrensen om större privatlån är stor och det är därför lätt att hitta billiga lån och privatlån med låg ränta hos många långivare som erbjuder nya lån med konkurrenskraftiga villkor för att locka till sig kunder. Att godkänna ett lån och sedan skicka en faktura varje månad kostar ju lika mycket för ett litet som ett stort lån och därför går det att ge lägre ränta på större lån utan säkerhet.

Hur mycket pengar kan jag låna?

Det kan låta som att ett lån utan säkerhet innebär en mindre risk.Det är dock viktigt att komma ihåg att även om du inte har lämnar någon säkerhet, är du fortfarande skyldig att återbetala lånet.

Om lånet inte betalas tillbaks kan långivaren vidta åtgärder för att återkräva sina pengar.

De vanligaste beloppen för privatlån utan säkerhet är från 1000 – 300 000 kronor.

Lån utan säkerhet är dyrare än ett bil- eller bostadslån. Men det är ändå den låneform som de flesta föredrar i situationer där det är obekvämt, för dyrt eller omöjligt att ordna få ett annat lån.

När ett mindre belopp räcker

  • Små inköp
  • Resor
  • Betala skulder

Långivarens villkor bestäms av lånebelopp hur hög risk kunden bedöms ha. Det finns flera faktorer som en bank eller annan kreditgivare tar hänsyn till gällande låntagaren;

  • Kredithistorik
  • Antal år på samma adress
  • Antal år på samma jobb
  • Kund sedan tidigare

Vad kan gå fel?

Om lånet missköts kan det bli ett ärende för kronofogden. Det kommer att påverka ditt kreditbetyg och begränsa möjligheterna att låna pengar.

Den som slarvar med betalningen får sänkt betyg. Det är svårare att låna pengar med dålig kreditvärdighet eller få ett lån med betalningsanmärkning.

Trots en bestraffning i form av noteringar i offentliga register är den slarvige låntagaren fortfarande skyldig att betala tillbaks pengar och en långivare ger sig inte i första taget utan kan vidta åtgärder för att återkräva pengar under flera år.

Skuld till privatpersoner eller fordringar som grundar sig på löpande skuldebrev har en preskriptionstid på tio år.

Därför ska man alltid planera lån i förväg

Se till att du har råd med återbetalningarna innan du tar ut lånet och låna ett mindre belopp än du tänkt dig från början om det är möjligt.

För att se till att lånebetalningarna inte blir för höga hjälper det att upprätta en budget. Om du inte vet hur det går till finns det alltid någon som kan hjälpa dig.

Lyssna på goda råd, gå en kurs i budgetplanering eller vänd dig till kommunens konsumentvägledare som kan hjälpa till om du inte känner någon personligen.

Det är en bra idé att teckna en försäkring mot oförutsedda händelser. Det finns lån med försäkring mot arbetslöshet och sjukdom. Dessa försäkringar erbjuds vanligtvis i samband med att avtalet ingås och gäller oftast endast större lån.

Det kan även vara värt att få en offert från en oberoende finansiell rådgivare exempelvis en bra lånemäklare  som kan kontakta många olika banker för att hitta det bästa lånet. Om det värsta inträffar och du inte har råd att göra återbetalningar, inte ignorera problemet.

Prata med långivaren och försök att förhandla fram en omläggning av lånet till en nivå som du har råd med eller försök att få tillfälligt nedsatt återbetalningar tills du kan börja göra full återbetalning igen. Ett sätt att sänka kostnaden för lån är att samla alla lån hos en långivare.

Om det är kris kan du exempelvis erbjuda dig att endast betala räntekostnaderna under en viss tid. Det är därför viktigt att redan från början hitta ett lån med låg ränta så att räntekostnaden blir så liten som möjligt.

Attityder hos banker och långivare kommer variera men om du kan visa god vilja och betala vad som går och har en alternativ plan för att betala av skulden på lång sikt är de flesta villiga att hjälpa även besvärliga kunder. Om du tycker att denna planering och förhandling är svår och inte ser någon utväg kan en skuldrådgivare hjälpa till.

Ett snabblån utan säkerhet innebär en större grad av risk för långivaren.

Om låntagaren av olika anledningar misslyckas med återbetalningen, kan långivaren inte omedelbart sälja en säkerhet för att få tillbaka sina pengar.

Alla svenska låntagare är dock personligen ansvarig för sina lån. Det innebär att indirekt är all egendom utöver vad som betraktas som skälig levnadsstandard kan säljas av kronofogden för att betala ett lån. Det är större risk att bevilja snabblån till osäkra kunder och räntan på dessa lån är därför högre.

Externa källor

Kronofogden: Preskribtionstid lån

Finansinspektionen: Långivare måste ta ansvar för konsumtionslån

Frågor och svar

Tiden det tar att få ett lån varierar beroende på långivaren och typen av lån. Mindre lån kan behandlas och godkännas snabbare än större lån, som kräver lite noggrannare granskning av låntagaren.
Ett lånebelopp är det totala beloppet du lånar från en långivare, vilket vanligtvis inkluderar både huvudstolen och eventuella räntor eller avgifter.
Lånebeloppet kan variera beroende på långivaren och typen av lån. Vanliga lånebelopp inkluderar mindre lån som snabblån på några tusen kronor, medelstora lån på tiotusentals kronor och större lån som bostadslån eller företagslån på hundratusentals eller miljontals kronor.
Generellt sett kommer högre lånebelopp att leda till högre månatliga betalningar, särskilt om räntan är fast. Lånebeloppet och återbetalningstiden påverkar båda de månatliga betalningarna.
Faktorer som din kreditvärdighet, inkomst, skuldsättning och återbetalningsförmåga kan påverka vilket lånebelopp du kan få. Långivare bedömer dessa faktorer för att bestämma din kreditvärdighet och lånets villkor.
Generellt sett kan högre lånebelopp leda till högre räntor, särskilt om det är ett osäkrat lån. Långivare kan bedöma större lånebelopp som en högre risk och därmed ta ut en högre ränta.
Ja, du kan ansöka om flera lånebelopp samtidigt hos olika långivare. Det är dock viktigt att vara medveten om att ta på sig för mycket skuld kan påverka din ekonomi negativt och göra det svårt att hantera återbetalningarna.
Kraven kan variera mellan långivare och lånebelopp. Vanliga krav kan inkludera att ha en viss kreditvärdighet, en stabil inkomst, en viss ålder och ett permanent uppehållstillstånd.
Tiden det tar att få ett lån varierar beroende på långivaren och typen av lån. Mindre lån kan behandlas och godkännas snabbare än större lån, som kräver lite noggrannare granskning av låntagaren.

Utgivare

Lastoffer Network

[email protected]

© 2003-24

lastoffer.net

DMCA Protected

lastoffer network