Årslån – Flexibla 12 månaders lån

2024-07-15

Ett årslån är ett lån som återbetalas över ett helt år, vanligtvis i form av månatliga avbetalningar.

Det har fördelen att det ger låntagaren en längre tid att betala tillbaka lånet, vilket kan göra månadskostnaderna mer överkomliga och hjälpa till att hantera lånet mer smidigt över en längre tidsperiod.

Belopp:
Villkor:
  • Filter:
  • Från 18 år
  • Betalningsanmärkning
  • Ingen UC
  • Swish
Visa fler

Årslån är ett bra alternativ för den som varken vill ta ett lån från snabblåneföretag eller dras med avbetalningar under många år.

Ett lån i ett år passar bra för den som behöver låna kontanter snabbt men samtidigt inte vill binda upp sig med återbetalningar över flera år.

Ett nytt sätt är att låna direkt från andra privatpersoner.

Bäst årslån

Om du vill ta ett lån på 12 månader bör du se till att få det bästa möjliga erbjudandet så att du betalar så lite som möjligt i kreditkostnad.

Med så många erbjudanden på marknaden går det genom att jämföra alternativen noggrant hitta det bästa lånet och pressa priset på pengarna.

Den huvudsakliga kostnaden för att ta ett lån över 12 månader är räntekostnaden eller den effektiva räntan.

Desto lägre effektiv ränta desto billigare blir årslånet. I den effektiva räntan ingår förutom den direkta räntan även alla andra kostnader som uppläggningsavgift, aviavgift etc.

Långivare måste uppge ett representativt exempel på vad en exempelkund får betala för ett lån uttryckt i effektiv ränta.

Vilket erbjudande som kan lämnas till en enskild individ som ansöker om ett lån beror dock på lånebelopp och den sökandes kreditvärdighet. Det billigaste sättet att låna olika belopp beror helt enkelt på hur stort lån det handlar om.

Därför är det viktigt att du hittar det billigaste årslånet för just dina personliga förhållanden så att du betalar minsta möjliga avgifter.

Om du tänker skicka in en direktansökan med svar direkt på skärmen gäller det först att kontrollera så att erbjudandet uppfyller alla krav och behov.

Ett års lån

Vilket som är det bästa ett-årslånet varierar beroende på hur mycket pengar du vill låna.Det är ofta så att ju mer du lånar desto lägre blir räntan, de bästa priserna erbjuds generellt på lite större lån på 100 000 kronor och uppåt men trots det är det aldrig en bra idé att låna mer än du behöver.

I stället måste du beräkna exakt hur mycket du behöver låna och leta efter det billigaste lånet för det beloppet.

Får du låna?

Ofta gäller strikta kriterier för de billigaste lånen från banker och större kreditgivare men om du har en stark kreditvärdighet och hög regelbunden inkomst gör du bäst i att vända dig till de vanliga kreditgivarna eftersom de ger bäst villkor till de som beviljas lån. Läs här om lån med svag kreditvärdighet.

Den som inte har en fläckfri kreditupplysning kan dock fortfarande få ett prisvärt årslån.

Se till att kontrollera ansökningskriterier för varje lån innan du ansöker och se till att lämna så mycket information som möjligt.

Om du har en dålig kredithistoria eller har slarvat med tidigare lån eller kreditkort kan du behöva överväga att titta på lån med betalningsanmärkning som är betydligt dyrare men ändå möjliga att få.

Även om dessa lån är dyrare dessa långivare ändå att överväga ansökningar från låntagare med dåligt kreditbetyg istället för att bara avslå ansökan rakt av.

Tolv månaders lån

De flesta små lån under 12 månader är flexibla och går att betala tillbaks i förtid.

Kostnaden för tidig inlösen kan emellertid variera mellan olika långivare så om du tror att du kanske vill återbetala ditt lån tidigt måste du kontrollera exakt hur mycket detta skulle kosta.

Väg av om större flexibilitet med möjlighet till tidig återbetalning är viktig och i vissa fall värt att betala extra för, eller om du helt enkelt vill hitta det billigaste lånet med fast återbetalningstid på 12 månader.

När du har bestämt exakt vad du behöver kan du jämföra lånen i jämförelsetabellen ovan för att hitta det bästa erbjudandet.

Ett ettårigt lån är en finansiering eller låneprogram som är strukturerade för att återbetalas vid eller före utgången av ett kalenderår från och med dagen då lånet utfärdades. Ett ettårigt privatlån är ett lån utan säkerhet men lån på ett år kan även ges mot säkerhet i en tillgång som sätts i pant till långivaren som säkerhet för att pengarna betalas igen. Läs här om privatlån.

Om en låntagare missar betalningar på ett lån med säkerhet och inte kan fullfölja återbetalningen kan långivaren kräva in den pantsatta tillgången och sälja den för att reglera skulden. Typiska exempel på ettårigt lån med säkerhet är bil lån och lån från pantbank.

Kredit- och godkännandekrav för årslån

Alla lån oavsett storlek och återbetalningstid kräver en översyn av sökandens kredithistoria innan en låneansökan kan godkännas.

Enligt lagen får krediter endast beviljas till personer som bedöms ha möjlighet att betalat tillbaks lånet.

Många ettåriga konsumtionslån är dock tillgängliga även för personer med svagare ekonomi.

De flesta årslån kräver en beskattningsbar inkomst som finns upptagen i det senaste årets deklaration.

För den som är nyanställd kan ansökan kompletteras med ett arbetsgivarintyg där det ska framgå anställningstid och lön.

Vad skiljer ett årslån lån från ett 90-dagars, sex månaders eller treårigt lån?

Återbetalningsperioden har en stor inverkan på månadsfakturan och på den totala kostnaden för lånet. Förutsatt att räntebelopp och ränta är lika stora innebära ett längre lån en lägre månadskostnad.

Detta eftersom återbetalningen delas upp på flera mindre betalningar.

Andra sidan av denna ekvation är tyvärr att lån med låg ränta på längre sikt kan innebära högre totala kostnader. Även om räntan är lägre ska den betalas under en längre tid.

Varje ytterligare dag, vecka eller månad innebär ytterligare räntekostnader som att låntagaren måste betala för lånet.

För vissa låntagare, kan det ettårigt lånet erbjuda en bra balans som sträcker sig lite längre än mycket kortfristiga lån (som sms lån eller pantbankslån) och samtidigt inte innebär månadsräkningar för många år framöver.

Låntagaren kommer att vara skyldig att betala av lånet inom ett år – och behöver bara betala ett år av räntekostnader.

Vi rekommenderar att alltid kontrollera räntor, avgifter och villkor på kreditgivarens hemsida innan en låneansökan skickas in. För mer information och rådgivning om lån går det alltid att vända sig till en service som mäklar lån.

Redaktionen

Claes Bengtsson

Claes Bengtsson guidar våra besökare till optimala beslut. Claes utbildning kombinerat med praktisk erfarenhet garanterar kvalificerad rådgivning.

Utgivare

Lastoffer Network

[email protected]

© 2003-24

lastoffer.net

DMCA Protected

lastoffer network